Thursday, December 16, 2010

gambar zharief 3 bln

dah lama x update blog..maklum la Ummi bz sket..tag dari Ummi Firas pun blom buat lg..nnti saya buat ek akak..skrg ni bz..tgk pic Firas td rasa nak tempek gak pic Zharief..maklum la Zharief dan Firas lahir ari yg sama..rambut Zharief masih blom lebat seperti rambut Firas..rambut Zharief lurus dan halus jer..layan pic Zharief yg x brp latest ni..gmbr ni masa dia masuk 3 bln aritu..





tgh minum ebm..dikerjakan oleh mak sedara dia..





tgk ngan ekor mata hehehe..






jalan2 putrajaya..tgk la betis dan paha saya..






nak mandi...





tgk la pipi dan dagu saya..

Friday, December 3, 2010

tiba-tiba melalak

balik keje semalam terus Ummi amik zharief di umah bbsitter..masa tu zharief dah mula merengek nak tdo...balik umah terus bf zharief..nampak mcm dia dah lalok nak tdo..bila dia dah lena Ummi bersiap nak gi mandi dan sembahyang maghrib..tetiba dia terjaga lak..huhuhu...mcm tau2 je Ummi nak tinggalkan dia sorang2 dlm blik...
lps Ummi dan abah mkn malam zharief nampak mcm dah nak tdo..Ummi tdokan zharief dahulu dan lepas tu mula buat kerja-kerja rumah, cuci botol,kemas meja makan, cuci pinggan mangkuk dan lain2 lg..zharief tdo di ruang tamu..abah temankan zharief tdo sambil abah menonton tv..
tiba-tiba Ummi terdengar tangisan zharief..mmg kuat sgt..x pernah dia melalak mcm tu..panik Ummi dan abah..abah ckp tetiba je dia nangis masa tdo td..
Ummi dodoikan dia sekejap dan pujuk2..baru la dia ok dan tdo balik dgn lena..mmg panik betul..zharief budak yg baik..x byk ragam..dia merengek klau nak tdo dan nak susu jer..tu pun merengek jer..tetiba semalam dia melalak sampai nak hilang suara membuatkan Ummi dan abah panik..
hmm..bila Ummi pikir2 balik..waktu zharief nangis semalam lebih kurang waktu kejadian eksiden tahun lepas..tarikh dan waktu yg sama..tarikh dan waktu di mana arwah Harris kembali ke sisiNYA..adakah arwah abang datang melawat Ummi, abah dan adik??? hanya Allah saja yg tau..

Thursday, December 2, 2010

Setelah setahun pemergianmu sayang..

Arini genaplah setahun pemergian anakanda tercinta Harris Nazhan..Sebak Ummi rasa bila mengenangkan peristiwa tu..namun Ummi redha dgn takdir Illahi..semuanya telah tersurat..mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...

Klau la arwah Harris masih ada, mesti meriah rumah Ummi dan abah dgn gelagat anak-anak Ummi tersayang Harris Nazhan dan Muhammad Zharief Nazhan.Mesti si abang dah petah berkata2..hmmm..Ummi x sempat melalui semua tu..namun sekarang Ummi dan abah sudah ada penyeri baru iaitu adik.Walaupun Ummi dah ada adik, tp arwah Harris tetap dlm hati Ummi..

Ya Allah..tabahkan hati kami sekeluarga dlm menempuh ujianmu..amin..

Thursday, November 25, 2010

Perkembangan Zharief 3 bulan

Pada 23/11/2010 lps genap Zharief 3bln..Ummi dan abah dah bwk gi amik 3month jab..strong betul anak Ummi ni..x nangis pun masa doktor jab..perkembangan terkini Zharief berat 5.75kg, tinggi 64cm, ukur lilit kepala 42cm...doktor ckp perkembangan dia ok..Ummi tnya gak psl Zharief yg dah x poo poo selama 3 hari...bila doktor cek..doktor ckp semuanya ok..dia xde masalah kembung atau sembelit..jadi Ummi dan abah x perlu risau..baby exclusive breastfeed mmg mcm tu..lega hati Ummi..klau x risau jer bila dia x poo poo..asyik duk tanya bila la dia nak poo poo nie..semalam kul 4.30pg dia poo poo...x sembelit pun...Alhamdulillah..
Sekarang ni Zharief suka sgt sembang..org x tegur dia pun dia yg tegur org dulu..kdg2 dgn tv pun bleh dia sembang..dia ingtkan bunyi tv tu org tgh sembang dgn dia kot..hehehe...Zharief pun dah berjaya meniarap..genap 3 bln dia dah bleh meniarap..tp Ummi x biar lama2..takut dia x selesa sbb baru lg..Arwah Harris dulu lg awal..2bln ++ dah meniarap ok..leher pun dah tegak..xde la risau dia meniarap dgn muka tersembam ke lantai..dia meniarap dgn leher dan kepala dah tegak..hmm..perkembangan anak-anak mmg x sama..asalkan sihat dan xde masalah..
Minggu ni nenek yg jaga Zharief sementara Ummi pegi keje..cuti sekolah ni nenek dtg KL..bila Ummi blk keje terus Zharief dah x nak ebm..nak bf ngan Ummi jer..mcm dah tau2 jer Ummi nak blk dia terus x nak ebm yg nenek bg..pandai betul zharief ni..

Thursday, October 28, 2010

zharief yg masih botak


Layan gambar zharief masa berumur sebulan aritu..kepala masih botak sbb rambut dia dia halus sgt..klau tgk bulu roma dia mcm kapas..kaler perang..mula2 lahir aritu putih melepak..tp sekarang dah gelap sket..xpe la asalkan sihat..muka zharief dah berubah byk dr masa awal2 aritu..awal2 aritu mata sepet, hidung x brp nak mancung, kulit putih..skrg dah lain la..



alololo...nangis suruh Ummi angkat ek..



dah menguap..nak tdo la tu..


nampak x lesung pipit saya?hehehe..sayangnya ada sebelah jer..

Wednesday, October 27, 2010

Mama, mana Harris????

hhmmm...semalam masa balik keje terus Ummi pegi umah babysitter nak amik Zharief..
tgh borak2 ngan babysitter tu tetiba anak dia yg bongsu nama syikin datang..MAMA, MANA HARRIS? tetiba Ummi dan mama tu terkedu..mama tu juga babysitter arwah Harris dulu..rupanya syikin masih teringat ngan arwah Harris..bayangkan budak berumur 3thn ++ masih teringatkan kwn lama dia yg dah xde..syikin dan arwah Harris beza dlm 1thn++..masa Ummi ntar arwah Harris pada babysitter tu dulu syikin umur 1thn ++ dan arwah Harris 2bln..arwah Harris la kwn si Syikin tu sampai la Harris berumur 1thn 3bln..diorang mmg kamceng la..selalu main dan makan bersama..
lepas eksiden aritu mmg syikin demam teringatkan arwah Harris..mulanya Ummi xtau sbb Ummi kt kg..tetiba abah call Ummi bgtau mama syikin mintak baju arwah Harris sepasang..baju yg last dia pakai kt umah babysitter tu..baju askar..baju tu untuk syikin pakai sbb dia demam dah lebih seminggu x kebah2..
rupanya dia demam rindu pada arwah Harris..
mama tu bgtau syikin...KAN ZHARIEF NI ADA..NI HA ADIK HARRIS..lps tu syikin tu sengih2 jer..Ummi senyum jer la..tak terkata..balik jer umah Ummi termenung panjang..

Tuesday, October 26, 2010

1st day Zharief di umah babysitter

semalam 1st day zharief di umah babysitter..Alhamdulillah anak Ummi ok jer..xde la nangis2 merengek atau meragam..good boy..heheheh..semalam masa Ummi amik dia dr umah babysitter tu dia dah mamai2 nak tido..nmpaknya susu yg Ummi bg tu mencukupi..
balik jer umah, Ummi mandi dan semayang maghrib..tunggu abah balik keje utk pegi giant nilai..Ummi nak pegi cari iron baru..iron lama dah rosak..masa tu Ummi tgh iron baju abah..tetiba meletop..rupa2nya meletop kt tmpat wayar dia yg dah lunyai tu..hmmm..maklum la iron tu dah lama berzaman..iron tu Ummi guna dari masa Ummi sekolah menengah lg..haaa..lama kan bertahan..dah lebih 10thn..di giant tu Ummi beli pashmina skali sbb nak buat cover masa Ummi buat operasi pam susu di surau AGC nie..kt giant tu kejap jer sbb abah lenguh tgn dukung zharief yg dah makin tembam ni..dah dpt apa yg dicari..terus la blah..

Monday, October 25, 2010

dah masuk keje

pejam celik pejam celik dah 2bln Ummi bercuti..rasa cam kejap jer..
isk naper la cuti bersalin 60 hari jer..x macam kelantan yg cuti bersalin 90 hari kan best..arini dah start masuk keje dan arini jugak la 1st time zharief nak kena tinggal ngan babysitter..
Ummi dah bekalkan 6botol susu utk zharief..harap2 cukup la hingga Ummi balik keje nnti..pg td masa Ummi call babysitter ckp dia melalak sakan sbb lambat bg susu..
yer la nak panaskan susu tu dlm warmer amik masa gak kan..
dah abis sebotol terus lena..tghari td Ummi call lg kot2 zharief nangis..nampaknya dah ok..dia menyusu pun ok..dah abis 3 botol..
arini Ummi dah diberi tugas oleh PM..huhuhu..ingtkan bleh bersenang lenang sbb baru masuk keje..hehehe..rupanya dah ada tugas yg menanti..xpe la mmg kita dibayar gaji untuk keje kan..
hmm..pasal pam susu arini Alhamdulillah dah makin increase..dah bleh dpt 6oz satu sessi pam..harap2 nnti susu makin bertambah la..insyaAllah..

Saturday, October 23, 2010

Zharief 2 bln

Alhamdulillah..Zharief dah 2 bln..
berat zharief umur 2 bln ni 5kg dan panjang 60cm..
dah kena 2nd injection...nasib baik nangis kejap jer..
hmm...strong boy anak Ummi ni..mcm arwah abang dulu la..
patut la Ummi dah lenguh tgn ni bila dukung lama2..rupanya anak Ummi
dah 5kg..kurang sket jer dr arwah abang Harris..Harris dulu 2bln 5.2kg..
balik check up pegi umah kakak abah di putrajaya..pas2 blk umah kemas2 umah..
Ummi dan abah buat perubahan sket kt dapur..beli kitchen cabinet...
so, senang sket nak letak brg2 di dapur..xde la nampak semak jer..
yer la umah kan sempit jer..bila la nak beli rumah nie..
dah ada rumah sendiri baru la best menghias rumah...

Thursday, October 21, 2010

spectra 3

hmm..dah lebih seminggu guna spectra 3 ni..order dari fabulousmom lps pam pureen wat hal..mula2 guna tu mcm x reti jer...suction dia slow sgt..
rupanya x adjust benda bulat tu..tmpt utk ejas suction jadik kuat..
setakat ni guna ok la..senyap..tp ada gak la bunyi kan..xde la kuat pun..
rasanya spectra ni kot pam paling senyap..ntah la..
Ummi dah lama x pam susu sejak pam pureen tu rosak..so bila dah dpt spectra 3 ni..
teruja la nak pam susu..alih2 yg kuar cuma 3oz jer..rasa aritu guna pureen dpt lg byk..dapatkan pandangan dari kak nieza..dia ckp keep on pumping..dan mkn makanan yg menambahkan susu..
ooo..patut la..Ummi pun dah buat jadual pam..Alhamdulillah..dari 3oz naik ke 4oz..
dah dekat masuk ofis semula ni naik sket lg..dapat la 4.5oz..hmm..mmg kena kerap pam
baru dapat ransangan..Zharief plak kuat menyusu skrg ni..dia minum 3oz setiap 2jam..
tu pun kekadang x sampai 2 jam dia dah mintak susu lg..hmm...mmg Ummi kena gigih pam dan wat stok..tp satu kerisauan Ummi, Zharief x nak minum frozen ebm..risau gak..nak kena training lg la nie sket2.
harap2 nnti dia bleh terima frozen ebm..

Wednesday, October 20, 2010

Masih belum ada kekuatan

hmm..masa hari raya aritu Ummi dlm pantang..masa tu 17hari pntang klau x silap..tok mek, tok ayah, nenek, sepupu sepapat dan semua kaum keluarga Ummi pegi menziarahi pusara ahli keluarga yg dah meninggal dunia..Ummi masih blom ada kekuatan untuk menziarahi pusara anak kesayangan Ummi..walaupun Ummi dah ada Zharief sebagai pengubat duka namun kesedihan kehilangan Harris masih Ummi terasa..lebih2 lg bila melihat wajah Zharief yg tenang tu..lgpun mmg tok mek melarang Ummi menziarahi pusara Harris bimbang nnti Ummi akan meroyan bila terlalu sedih...Ummi tau tok mek pun rindukan Harris bila tok mek selalu tersasul bila memanggil nama Zharief sebagai Harris..sebelum balik ke kl selepas pantang aritu,Ummi bercadang nak ziarah pusara abang Harris..tp Ummi masih blom ada kekuatan..insyaAllah raya haji nnti Ummi akan menziarahi abang Harris..Ummi harap dapat kekuatan dari Allah untuk ke sana..

Wednesday, October 6, 2010

dah abis pantang...dah blk kl

3/10 aritu Ummi dah blk kl..dah abis pantang terus blk kl..tok mek dan nenek ikut sama..nasib baik Zharief x meragam masa dalam perjalanan..nyenyak jer dia tdo..sekali sekala bgn menyusu..Alhamdulillah skrg Zharief dah x berjaga mlm..aritu siang tdo mlm berjaga..nasib baik dah berubah..xde la Ummi mengantuk bila masuk keje nnti..rambut Zharief masih blom naik..ada sket2 jer..tu pun mcm bulu roma jer..mmg lmbt betul rambut dia nak tumbuh balik lepas botak aritu..semalam abah blk keje awal..bwk Ummi, Zharief, tok mek dan nenek pegi jenjalan di putrajaya..9/10 nnti nak gi johor plak..sepupu Ummi nak bertunang..alang2 tok mek dan nenek ada kt kl ni..bwk la diorang pegi jalan2..hmm..Ummi masih blom buat stok susu lg ni..cdgnya nak start buat minggu ni..tp asyik tertangguh jer..harap2 sempat la nnti..pg td mama Lin datang jenguk Zharief..mama lin tu pengasuh arwah Harris dulu..Zharief pun dia yg akan jaga nnti..dah x sabar2 dia nak tgk Zharief..

Friday, September 24, 2010

Zharief 1st Check Up (sebulan)

semalam abah bawak Ummi dan Zharief pegi check up Zharief utk sebulan di Pusat Perubatan An-Nisa'..Alhamdulillah berat Zharief naik 1kg dlm masa sebulan..ok la tu..berat Zharief sekarang 4kg..Panjang plak 56cm dan ukur lilit kepala 38cm...Kuning pun mmg dah xde..Arwah abg Harris dulu masa lahir 2.7kg..berat sebulan 3.9kg..naik 1.2kg..Semalam Zharief kena inject Hep B..Nangis kejap jer..mcm merengek sket..terus senyap..hmm..anak Ummi ni mmg kuat semangat betul...sama cam abang dulu..Alhamdulillah Zharief x demam lepas kena inject semalam..risau jugak Ummi kot2 nnti demam..
Balik dr check up Ummi singgah di Parkson..nak cari pacifier, wet wipes dan pampers..hehehe..Ummi masih dalam pantang..tp sempat lg pegi shopping jap..
Cari punya cari..last2 Ummi beli pacifier jenama avent..yg berbentuk leper..xtau la Zharief nak hisap ke x..utk backup Ummi beli gak satu lg pacifier jenama freedom..yg ni kecik sket..Ummi bknnya nak bg sgt Zharief hisap pacifier ni..cuma bila tgh2 mlm Zharief mesti nak mengempeng..bila dia bf dan ada susu keluar..dia mengamuk..bg pacifier jenama fiffy dia hisap kejap pas2 muntah blk..tu yg Ummi terpaksa cari pacifier lain plak..bila perlu jer Ummi bg pacifier tu..Balik dr Parkson terus ke rumah nenek belah abah..sementara abah ada ni Ummi duk umah nenek la..Ari sabtu nnti balik umah tok mek semula..
Yang Ummi perasan Zharief ni tinggi sket berbanding abang dia dulu..ada stokin yg dah x muat..tumit dah ada kt tapak kaki..kaki dia panjang..harris dulu boleh pakai stokin tu sampai 2 bln..ni Zharief baru sebulan dah x bleh pakai..badan dia xde la nampak tembam..tp bila dukung lama2 aduh..lenguh gak la tgn..

Tuesday, September 21, 2010

Pureen Batery Operated..OK la dr xde

Skrg ummi guna Pureen Batry Operated utk pam susu..isk..memang sakit berbanding Pureen manual..tp klau guna manual lenguh tgn la plak..isk..mcm2 hal..Ummi masih blom buat stok susu utk naik keje nnti..Ummi masih kt kg..klau buat stok camne nak transfer stok susu tu ke kl?..dah balik kl nnti baru Ummi start buat stok susu utk Zharief..
Bila pam guna pureen ni skali pam dapat la 5oz..tu pun ummi pam tak abis..x tahan la sakit..tp kwn ummi ckp klau pam x abis susu akan makin kurang..hhmm..camne ni..Ummi pam kdg2 jer bila dah rasa bengkak sgt2..Zharief plak asyik tdo jer..mlm2 baru bangun nak mengempeng..
Ummi tgh survey pam spectra3..rata2 mengatakan spectra3 ni ok..hmm..Ummi pun dah tnya pendapat abah..abah ok jer..asalkan brg tu berbaloi..

Monday, September 20, 2010

Spectra3 atau Medela Mini Electric

hmm..Ummi tgh survey breastpump nie..tgk kt fabulousmom td ada promotion utk Medela Mini Electric RM500++..sebelum ni Ummi bercadang nak beli set spectra3 RM500++ gak..tp bila tgk Medela tu tgh sale..rasa cam nak beli Medela plak...Spectra ni rasa cam besar/berat jer nak bwk gi ofis..yer la nak bwk cooler bag lg..notebook lg..lgpun Ummi gi keje naik public transport..pas2 kena jalan kaki plak melintasi jejantas..mmg agak susah la..Medela tu nmpak kecik sket dr spectra..
hmm..ada pro and con jugak ni..

pro spectra3
a)double pumping
b)murah berbanding Medela Mini Electric

con spectra3
a)besar dan berat sket berbanding Medela Mini Electric

pro Medela Mini Electric
a)kecik dan ringan berbanding spectra3
b)hospital grade standard

con Medela Mini Electric
a)harga mahal berbanding spectra3(tp skrg tgh sale harga lebih kurang jer)
b)single pumping(kalau double pump mmg lebih mahal)

Ummi masih berkira2 gak ni..nak beli online ke terus ke butik tmpt jual breastpump..kt sana bleh kita try dulu sebelum beli..dan bleh tgk barang tu dulu sama ada ok ke x..Ummi bercadang nak fully breastfeed Zharief..masa arwah abang Harris dulu Ummi x full breastfeed sbb kurang ilmu dan terlalu awal perkenalkan botol dan Formula Milk..Harap2 niat Ummi ni berjaya la..insyaAllah...

Wednesday, September 15, 2010

Dah Botak

Hari raya ke 3 baru2 ni Ummi dah buat majlis cukur rambut Zharief..Alhamdulillah semua berjalan lancar..ramai sungguh org dtg..masing2 menyerbu ke arah Zharief yg tgh lena dibuai mimpi..hmm..Zharief biasa la..siang2 hari mmg keje dia tido jer..bila dah tgh mlm bgn berjaga la...Sebelum abah balik ke KL, abah dah botakkan kepala Zharief..bila dah botak ni muka Zharief nampak sebijik mcm muka arwah abang..cuma mata Zharief agak sepet sket..ikut mata Ummi agaknya..semua yg dtg melawat mesti bertanyakan tentang persamaan arwah Harris dan Zharief..hmm..ada part yg sama..ada yg tidak..
Abah dah blk KL..23hb nnti abah balik kg plak..nak pegi check up Zharief utk sebulan di Pusat Perubatan An-Nisa'.Bila dah balik KL abah selalu video call nak tgk muka Zharief..abah selalu suruh Ummi kejutkan Zharief bila abah video call..sabar yer abah..x lama lg dah abis pantang..Ummi dan Zharief balik KL la..hah...nnti tgk la Zharief puas2 yer..

Wednesday, September 8, 2010

Makin Berisi

aiyok..ramai yg komen Ummi nampak berisi..dulu sebelum bersalin Ummi kecik molek jer..hehe..tp sekarang semua org tegur Ummi nmpk besar dan berisi..jauh beza dari dulu..alamak camne ni..nak kena diet kaw2 la..yer la..sebelum ada anak dulu berat 44 - 45kg jer..bila pregnan berat badan naik mendadak..anak 1st naik 19kg...pas2 turun balik ke 45kg..anak 2nd naik 19.5kg..skrg baru turun 9kg..dulu walaupun dpt balik berat asal..tp seluar semuanya kena beli baru..sebelum pregnan pakai saiz S..dapat anak sorang tukar ke saiz M..hmm..naik keje nnti xtau la dapat pakai balik ke x seluar saiz M tu..harap2 boleh la...betul la kata org..bila dah bersalin ni walaupun dpt balik berat asal tp cutting tu dah lari...heheheh..pd yg baru kenal Ummi mmg la nmpak Ummi kurus jer..tp sapa2 yg kenal Ummi sblm kawin sure akan ckp Ummi nmpak berisi..bila tgk blk baju tunang Ummi ngan abah..rasa cam x caya jer dulu Ummi boleh muat baju tu..skrg kalau nak pakai balik baju tu rasanya koyak rabak kot baju tu..eheheh..nnti la kalau ada masa Ummi akan upload gmbr perbezaan sebelum dan selepas ada anak..walaupun badan Ummi makin berisi tp Ummi bahagia dikurniakan anak2 yg comel..dan ada suami yg memahami dan penyayang...

Thursday, September 2, 2010

Hari ke 10

Hari ni nurse dtg cek..Berat Zharief dah naik 700g dlm masa 10 hari..Alhamdulillah..ingtkan berat dia statik jer..yer la menyusu pun kurang..kena kejutkan baru bgn untuk menyusu..tu pun dlm mamai2...kuning nampaknya makin kurang..tekanan darah Ummi pun normal..tinggi rahim pun dah turun ke 10cm..next check up Zharief lagi 10 hari iaitu masa berumur 20 hari...cepat2 la besar anak Ummi ek..nnti bleh pakai baju raya..ha..baju raya Ummi, abah dan Zharief blom beli lg..
Yer la ingtkan bersalin dah dekat raya..masa tu tubuh masih lemah dalam pantang..sbb tu Ummi dan abah x prepare apa2 pun..tp nampak gayanya bleh la Ummi beli sepasang kurung raya dan baju raya untuk Zharief dan abah..tp Zharief kecik lg..mana ada baju raya yg cantik2 utk baby newborn..laki plak tu..hmm..xpe la..nnti kita cari baju raya Zharief yer...

Wednesday, September 1, 2010

Kuning

Hari ni dah hari ke 9..Baby Zharief masih ada lg kuning..tp Alhamdulillah dah semakin kurang..masa hari ke 3 aritu kuat betul kuning dia..tp nasib x kena tahan wad..cuma terpaksa ulang alik cek darah di klinik kesihatan..ada la sampai 3x gak kena amik darah..kesian Zharief..Arwah abg Harris dulu pun ada gak kuning..tp sket jer..kena cek darah skali jer..Kesian Ummi tgk adik menangis masa nurse cucuk jarum...patut la adik asyik tdo jer..nak bg susu kena kejutkan..punya la susah nak kejutkan adik bila tdo..dah mcm2 cara Ummi buat nak kejutkan adik..kena madikan adik barula dia bgn tdo..tu pun sekejap jer..pas2 lena balik..Breast selalu bengkak sbb adik kurang hisap susu..terpaksa la Ummi pam dan simpan dlm peti..Nurse pun bgtau selepas 10 hari baru la kuning akan mula hilang..so Ummi harap2 cepat2 la adik hilang kuning tu..Esok nurse akan dtg timbang adik..hmm..xtau la berat adik naik brp..mesti naik sket jer sbb dia kurang menyusu..Berat Ummi plak pada hari ke 9 selepas bersalin ialah 55.5kg..turun lebih kurang 9kg jer selepas bersalin..Ummi perlu turunkan lg 10.5kg baru la dpt berat asal Ummi sebelum pregnan..

Tuesday, August 31, 2010

Pengubat Rindu


Arwah abang selepas dilahirkan
Harris Nazhan


Adik selepas dilahirkan
Muhammad Zharief Nazhan

Hmm..klau la abg Harris masih ada..Beza besday Zharief dan Harris cuma seminggu..Harris dilahirkan pada 16/08/2008 dan Zharief dilahirkan pada 23/08/2010...Zharief pengubat rindu Ummi pada abang Harris..

Sunday, August 29, 2010

Kronologi kelahiran Putera kedua part 2

*sambungan

22/8/2010

Ummi perlu masuk wad hari ni jugak..Ummi memilih bilik single agar senang abah dan nenek nak menunggu..Semasa check up.. Dr. Roseliza bgtau kepala adik dalam posisi mendongak dan terbelit tali pusat di leher..sbb tu adik blom masuk laluan sepenuhnya...kalau adik masih dalam posisi ni sehingga bersalin maybe akan berlaku kesulitan..Ummi berdebar2..takut ianya berakhir dgn c-zer..Ummi bgtau sejarah Ummi kena induce masa bersalinkan arwah abang..prosesnya mmg menyakitkan dan Ummi sudah fobia untuk kena induce...masa bersalinkan arwah abang Ummi terpaksa menanggung sakit selama 3 hari..Dr.Roseliza menenangkan hati Ummi..InsyaAllah proses induce kali ni Allah akan permudahkan..berdoa la byk2..Proses kemasukan wad settle pada pkul 3 pm..Ummi diberi ubat untuk dimakan..so terpaksa la Ummi buka posa..menurut nurse..ubat tu ialah ubat induce..Ummi pun pelik gak sbb blom pernah dgr kena induce melalui ubat telan..biasanya induce dgn cara memasukkan ubat ke dalam laluan atau drip air di tgn..Setelah mkn ubat..nurse masukkan ubat ikut bontot utk keluarkan najis..Isk..mcm nak bersalin skrg jer...Ummi dah berdebar2..Namun sampai mlm Ummi masih blom rasa sakit contraction..Bila Dr.Roseliza dtg cek laluan..hanya 1.5cm jer jalan terbukak..Dr memutuskan untuk continue induce pagi esok...

23/8/2010
Pagi ni Ummi diberi sebiji lagi ubat induce..namun sampai tghari masih blom ada tanda2 untuk bersalin..Pkul 2pm Dr.Roseliza dtg check up lagi..dia terkejut tgk Ummi relax jer..xde rasa sakit..bila cek laluan baru terbuka 2cm..Ummi diberi ubat ketiga..Selepas 3jam Ummi ke toilet dan dah ada tanda2 darah..tp masih blom rasa sakit..Nenek bgtau tu dah tanda2 nak bersalin..InsyaAllah mlm nnti bersalin la..Ummi pun harap mcm tu gak la..Pkul 6pm Dr.Roseliza dtg cek Ummi..Ummi tersengih2 jer..masih blom sakit lagi.

6.30pm
Dr.Roseliza beri Ummi ubat ke 4 pada pkul 6.30pm..Seorang ustazah menelefon bilik Ummi bertanyakan progress kelahiran..di kesempatan ini Ummi terus tnya ustazah tentang solat jika dah kluar tanda darah..ustazah bgtau Ummi boleh solat tetapi setiap kali solat kena cuci dan tukar pad..

7.30pm
Tgh relax2 tu tetiba Ummi terdengar bunyi pop..dan terasa air mengalir di celah paha..Ummi tau tu tandanya ketuban dah pecah..tp Ummi relax lagi..abah dan nenek tgh berbuka puasa..

8.00pm
pada pkul 8 mlm..Ummi terasa contraction..sakitnya makin lama makin bertambah..Ummi suruh abah panggil nurse..nurse dtg cek dan bgtau jalan baru terbuka 2cm..Ummi nampak cam ok lg..nurse bgtau lmbt lagi ni nak bersalin..

8.15pm
Ummi dah tak tertahan sakit..Dr.Roseliza bgtau kalau sakit yg tak tertahan..laluan terbuka <=3cm..Ummi akan diberi ubat tahan sakit(petidine)..jika laluan dah terbuka >3cm akan diberi epidural..Ummi suruh abah panggil nurse..Ummi mmg dah tak tertahan sgt2..semua nurse tgh bz sembahyang dan berbuka..nurse yg dtg cek td pun ckp..baru jer cek laluan..kan baru 2cm..lmbt lg tu...Ummi bgtau nurse nak ubat tahan sakit sbb sakit dah x tertangung..Ummi bgtau dia..dulu klau saya sakit mcm ni jalan dah terbukak 5cm..nurse tu ckp itu dulu...Ummi bengang jer..nurse tu suruh Ummi tahan jer sakit..

8.45pm
Ummi mmg dah tak tertanggung..Abah panggil nurse lg sekali..nurse dtg dgn membawa ubat untuk suntik petidine..kalau laluan masih 2cm Ummi mmg nak suntikan tu..Ummi suruh nurse cek laluan dulu..bila nurse tu cek..ya Allah dah terbuka 6-7cm..cepat2 nurse dtg membawa wheel chair utk bawak Ummi masuk labour room..nurse call Dr.Roseliza..Ummi ditolak ke bilik bersalin..

9.00pm
Sampai di bilik bersalin Ummi terus lompat naik katil..x sempat nurse2 tu nak tukar pakaian Ummi..Ummi bgtau nurse Ummi dah sampai masa nak meneran..bila cek laluan dah 9cm..Ok..masa untuk meneran..tp Dr.Roseliza blom sampai..Ummi dah x dpt tunggu..terus jer Ummi teran...Alhamdulillah..lahirla putera kedua Ummi..tangisannya amat nyaring skali...
Bila Dr.Roseliza sampai..terkejut dia tgk Ummi dah selamat bersalin..dia pun x sangka secepat tu..nurse2 semuanya kelam kabut..diorang mmg x sangka Ummi akan bersalin semudah ni..Dr.Roseliza dtg untuk keluarkan uri dan jahit luka..nasib baik luka sket jer..Ummi diberi minum air milo..

10.00pm
Ummi ditolak masuk ke bilik..abah,nenek,tok mek, tok ayah dan ramai lg sedang menunggu di bilik..Alhamdulillah semuanya sudah selesai...Lahirla putera kedua Ummi yg selama ini ditunggu2..Syukur Allah permudahkan Ummi bersalin kali ni..

Thursday, August 26, 2010

Kronologi kelahiran Putera kedua part 1

Alhamdulillah..Ummi telah selamat melahirkan adik..Ummi pun x sangka sebenarnya..
pada yg nak tau citer camni...
Pada 21/08/2010 iaitu pada hari sabtu..Ummi pegi check up mcm biasa di An-nur..Ummi dan abah bercadang untuk membeli sedikit lagi persiapan(pampers newborn, set bersalin..dll) untuk menyambut kedatangan adik selepas check up nanti...mcm2 plan dah dlm fikiran Ummi pada hjg minggu ni..Pada hari tersebut Dr. Fatimah tiada dan diganti dengan Dr.Anita..
Bila tiba giliran Ummi..tetiba Ummi rasa sejuk je tgn..hati rasa berdebar2 jer..Tak tau naper..Alhamdulillah bp, urin normal..berat Ummi cuma naik 100g..semasa scan, Dr.Anita beritahu berat baby 2.8kg..isk..Ummi pelik gak bila berat adik statik jer dari mingu lps..Satu berita yg mengejutkan Ummi bila Dr. Anita bgtau bahawa air ketuban yg tinggal amat sedikit...sgt membahayakan adik..Dr. Anita bertanyakan Ummi adakah Ummi skrg makin kerap kena braxton hicks?Mmg betul tekaan Dr. Anita..Braxton Hicks skrg boleh dikatakan setiap 10 minit..tp Ummi xde la rasa sakit sgt..kesakitan tu berkala dan tidak bertambah...Ummi perlu membuat ujian CTG..setelah ujian CTG selesai, Dr.Anita terkejut melihat contraction yg tertera di graf..ni dah mcm contraction nak bersalin...erk..tp Ummi xde plak rasa sakit..alhamdulillah jantung adik normal...Dr. Anita terus suruh Ummi masuk wad dan akan diinduce pada hari ni jugak..Ummi dan abah terkejut sesangat..Kami masih blom prepare apa2..Ummi minta kebenaran Dr untuk balik ke kg kerana ingin bersalin di sana..Dr. membuat surat rujukan dan Ummi dan abah perlu bertolak balik skrg...Balik dr check up..Ummi terus packing brg2 dan kemas umah...pkul 3pm kami bertolak balik ke Kelantan..
Ummi dan abah sampai di kg pada pkul 11pm..mulanya ingin terus ke hospital..tp dah tgh mlm..esok jer la ke hospital..lgpun adik masih bergerak aktif di dalam perut..
Keesokannya Ummi meminta bidan kg dtg berurut kerana rasa lenguh2 badan yg amat..Bidan bgtau yg Ummi lmbt lg nak bersalin dr firasat dia...mungkin lg 2 @ 3 minggu lg..
Selepas berurut..Ummi dan abah terus ke Pusat Perubatan An-Nisa', Kota Bharu..Kami bertemu Dr.Roseliza..rupa2nya..Dr. Fatimah adalah senior Dr.Roseliza..setelah scan dibuat..memang betul air ketuban dah berkurangan..Ummi pun tidak tahu mcm mana air ketuban boleh kurang..sedangkan checkup minggu sebelumnya semuanya normal..

*bersambung.....

Wednesday, August 25, 2010

Alhamdulillah...semua sudah selamat

Alhamdulillah...syukur kepada Allah...Ummi telah selamat melahirkan adik(baby boy) pada 23/08/2010 pkul 9.15pm..dengan berat 3.0kg dan panjang 54cm..di Pusat Perubatan An-Nisa', Kota Bharu..
Alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..Ummi pun x sangka akan bersalin awal..

Thursday, August 19, 2010

Tahniah Kak Ros

Semalam Ummi mendapat berita kawan Ummi yg duenya pada 10/9/2010 telah
selamat melahirkan baby girl seberat 2.65kg di Hospital Pakar An-Nur..
Hmm..dia dah pun selamat bersalin..Ummi sedang menanti hari..InsyaAllah
jumaat depan Ummi akan bertolak pulang ke kampung untuk mula bercuti..So
semua keje perlu disiapkan secepat mungkin..

Setakat ni Ummi masih belum ada tanda2 untuk bersalin..
harap2 jangan la overdue..Sekarang ni sakit pinggang, belakang dan
lenguh2 kaki semakin menjadi2..klau diikutkan hati nak je Ummi MC
sampai hari bersalin..tp apa kan daya...keje melambak..kena gagahkan diri
untuk datang keje..dah la pegi keje naik public transport..hmmm..

Monday, August 16, 2010

2 Tahun

Arini 16 Ogos 2010..Genap usia Arwah Abang Harris 2 tahun..klau la arwah masih hidup..tentu dah pandai berceloteh serba sedikit..namun Allah lebih menyayanginya....Ummi redha dgn apa yg telah ditakdirkan Allah..teringat lagi masa sambut 1st besday arwah..Ummi excited sgt untuk sambut besday abang Harris..arwah Harris sgt la aktif..sampaikan menjerit2 nak terkam kek harijadi yg cute itu...masa tu arwah tgh belajar bertatih...hm..indahnya pengalaman itu...Kalau la masa boleh diputarkan semula nak je Ummi peluk cium dan tak akan lepaskan peluang utk sentiasa bersama arwah...Ummi tau setiap kejadian ada hikmahnya..Allah lebih menyayangi Arwah..Tenanglah anakku disyurga nan abadi...Ummi dan abah sentiasa mengingati dan menyayangimu..Al-Fatihah..

Saturday, August 14, 2010

36 minggu

Minggu lepas Ummi pegi check up lg untuk 36 week..Alhamdulillah
semuanya normal dan xde masalah...berat Ummi naik 0.5kg..sket jer naik..
tp Dr.Fatimah ckp posa2 ni ramai yg turun berat..tp berat Ummi naik plak..
Rasanya Ummi dah kurang mkn sejak masuk 9 bulan nie...Dah last2 ni doktor
ckp kena sentiasa pantau air ketuban, berat baby dan kedudukan baby..
Lagi2 Ummi ada history air ketuban kurang masa pregnan kan arwah Abg Harris dulu...
Alhamdulillah semua ok..berat baby 2.808kg..air ketuban cukup dan kedudukan
baby pun dah elok..

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan

arini Ummi berpuasa bersama adik didalam perut..harap2 bertahan la sayang yer..masa sahur Ummi mkn nasi sket, sebiji kurma dan air horlicks...pkul 10am nmpak cam ok lagi..
bila dah tghari adik dah buat tendangan yg mengejutkan Ummi..adik lapar yer..sabar ek..
bila masuk waktu lunch Ummi mengantuk tahap gaban..Hmm..tidur kejap smpai la pkul 2..
Bila dah masuk pkul 3pm..perut asyik mengeras jer...mula2 Ummi anggap mcm biasa jer..tp bila dah pkul 4pm..perut mengeras setiap 15 minit..Ummi dah cuak..risau jugak tentang adik...pkul 4.45pm abah datang jemput Ummi..Balik umah Ummi set masa..perut mengeras every 10 minit..hmm..ni tanda2 ke?Rasanya tak kot..sebab hati Ummi rasa cam lmbt jer lg adik nak keluar..Ummi gagahkan diri gak utk siapkan juadah berbuka..klau dilayan rasa sakit tu mmg xleh nak wat keje la...Alhamdulillah..selepas berbuka perut tak lagi mengeras...hmmm..Ummi rasa adik lapar kot..badan Ummi kekurangan air maka perut akan selalu kena braxton hick..

Saturday, July 31, 2010

34 minggu

Arini Ummi pegi check up lg..Alhamdulillah suma ok..BP, urin xde masalah..berat Ummi naik 1.6kg..So..total berat Ummi naik setakat ni 18.6kg..Banyak gak kan..Harap2 lepas pantang nnti turun balik la..Berat adik plak setakat ni 2.67kg..ALhamdulillah..semuanya normal..next checkup Ummi dua minggu dari sekarang..Dr.Fatimah bgtau next check up dia akan bg surat masuk wad..hehehe..berdebar2 la plak..rasa mcm dah dekat jer adik dah nak kluar..tp doktor ckp klau x sempat check up dah rasa contraction dan sakit2..terus ke Hospital..sbb Dr. Fatimah ckp ada yang dah bersalin pada minggu ke 35 dan 36..Masa check up doktor ckp klau adik nak kluar sekarang pun mmg doktor dah x halang sbb paru2 adik dah 95% complete dan berat adik pun dah diatas paras normal...Tp Ummi harap adik jgn la kluar awal sebelum masanya..Harap2 adik keluar pada minggu 37-39..tp kalau adik nak kluar awal jugak pun takpe..Doktor cakap dah x bahaya...Skrg ni Ummi selalu penat2 badan..Tp keje tetap keje..selagi Ummi boleh tahan..Ummi pegi keje..xleh nak manja2 sgt..klau kena braxton hicks Ummi tarik nafas dalam2..Doktor ckp rahim tgh praktis utk bersalin..Klau kita aktif bergerak dan berjalan braxton hicks mmg akan kerap berlaku..hmm..patut la..Obimin dan kalsium yg doktor beri Ummi memang perlu makan sbb doktor ckp hemoglobin Ummi di border line..hhmm..mmg dari dulu lg Ummi ada masalah hemoglobin rendah..patut la cepat penat..nak pitam..Balik dari check up abah terus pegi keje..Abah skrg ni kuat keje..selalu je OT..Ummi kt umah kesorangan lagi..

Monday, July 19, 2010

check up @ 32 week

Sabtu lepas Ummi pegi wat rutin check up di An-nur..Pagi2 lagi Ummi dan abah dah smpai depan klinik..abah ckp dia keje arini..so terpaksa la datang awal2 pagi untuk amik no pertama..Sampai2 jer dah ramai org beratur..hmm...frust la abah..xleh nak gi keje sbb mesti lambat giliran Ummi...So..abah call kwn dia bgtau x dapat dtg keje utk OT...
Lepas serah kad, Ummi dapat no 3 untuk berjumpa dgn Dr. Fatimah...ok la tuh no 3...yg lain2 tu rupanya appoiment ngan Dr. Khamsiah...Ummi dan abah pegi breakfast dulu sementara menunggu giliran...
Dah sampai giliran Ummi, rupa-rupanya Dr.Fatimah cuti arini dan diganti dgn Dr. Syidah..Hmmm... x kisah la...sbb Dr. Syidah tu pun bagus orangnya..Check up 32 minggu berat Ummi naik lg 1.2kg dalam masa 2 minggu...so total berat Ummi naik sepangjang 32minggu pregnankan adik ialah 17kg...uiks...byk gak tu...urin dan bp alhamdulillah ok...berat adik plak 2.125kg..Ummi pun xtau adik ni kategori kecik ke besar..rasanya normal la kot...alhamdulillah adik sihat dan aktif...air ketuban pun cukup iaitu AFI=13...kepala adik pun dibawah dan sudah engage..maksudnya kepala adik dah masuk laluan dan insyaAllah x akan berpusing lagi...Harap2 adik kekal la begitu sampai cukup masanya nnti....Doktor ckp Ummi xleh stress sgt takut bp akan naik dan menjejaskan kandungan...sebab masa Ummi pregnankan abg Harris, Ummi kena darah tinggi di akhir kehamilan dan itu mungkin menyebabkan air ketuban jadi sikit...
Sekarang ni Ummi selalu jer kena braxton hicks...kekadang tgh2 mlm boleh terjaga disebabkan adik mengeras...Ummi terpaksa pusing ke kiri dan ke kanan...Sakit kt celah kelangkang jgn cakap la...kekadang jalan pun dah mcm peguin...Sekarang ni jalan sket dah rasa rasa mengah...Kadang2 nak datang keje malas sungguh rasanya..badan dah sakit2..tp demi adik Ummi kuatkan semangat..Mcm abah ckp..Ummi perlu kuat dan xleh manja2...nanti adik akan jadi manja...hehehehe...adik memang kuat..klau x mesti Ummi dah kehilangan adik masa eksiden keta dulu...Alhamdulillah..syukur pada tuhan..NExt check up Ummi 2 minggu dari sekarang...

Wednesday, July 7, 2010

scan 3D & 4D

ni antara gmbr scan adik masa 26 minggu..ummi upload sket jer..



hidung nampak mancung mcm abang...hehehe








nak bergusti ke tuh...




adik melambai ummi dan abah kt luar


video
bergerak sakan...

dah bersarang

hmm..dah lama rasanya ummi x update blog ni..dah bersarang...lately ummi bz sgt..hehehe..
mengalahkan PM rasanya...cuti sekolah bln 6 aritu ummi pegi umah pak lang di kampar, perak..
nenek,abah,cik ngah, abg idham dan ramai lg ikut skali...pegi sana 2 hari jer..nasib baik dekat..
xde la ummi penat sgt..ummi mandi kolam air panas di sungai klah..huhuhu..mmg panas air tu..
nasib baik adik kt dalam diam jer...hehehe..
hjg minggu lps tu abah bawak ummi pegi tgk lampu di i-city..lepas jugak hajat ummi nak
tgk lampu2 tu..hmm..nampaknya abah sedaya upaya nak tunaikan hajat ummi..time kasih abah...
tentang mgtt test aritu..alhamdulillah result ok..ummi xde kencing manis..walaupun check up minggu tu
berat ummi naik mendadak lagi..berat ummi naik 4.5kg..mak oi...byknya naik...
so total berat ummi naik masa pregnan kan adik 26 minggu ialah 14kg...byk gak kan..berat ummi mencecah
59kg dari 45kg sebelum pregnan kan adik...
berat adik plak masa 26 minggu ialah 1.06kg..hmm..doktor fatimah ckp berat adik normal...
pembesaran adik jugak ok...alhamdulillah...
last week plak ummi check up untuk 30 minggu..alhamdulillah berat ummi naik sket jer kali ni..berat ummi cuma naik 1.8kg..
adik pun sihat dan berat adik untuk 30 minggu ialah 1.77kg..uri dah di atas dan kepala adik pun dah ke bawah..
so next check up ialah 2 minggu skali..

Monday, May 24, 2010

MGTT Test

Sabtu lepas Ummi buat MGTT test..Ala ujian minum air gula tu..Ummi sampai di Hospital Annur pkul 8.30 pg..sebelum tu kena posa dari pkul 12 tgh malam...Ummi berdebar2 gak la...bkn apa..takut susah nak amik darah..dah la 2 kali plak tu..Hospital Annur x ramai sgt org..x macam Klinik Pakar Wanita Annur tu..tmpt Ummi biasa check up...Sampai jer terus Ummi ke kaunter pendaftaran..Isi borang panel dan tunggu nama dipanggil..nampaknya ada 4 orang yg kena buat MGTT arini..Giliran Ummi yg ke 3..Pkul 9.15am nama Ummi dipanggil...alamak..seriau nya..Abah suruh Ummi bgtau nurse tu awal2 pasal Ummi ni susah nak cari urat nak amik darah...Masuk je bilik tu terus Ummi bgtau nurse tu..alamak nurse laki...hmm..Ummi pun xtau apa pangkat dia..nurse atau MO..ntah la...Ummi bgtau dia siap2 pasal urat tu..dia cakap ok..nanti dia akan cuba sebaik mungkin..lama gak la dia mencari tempat yg sesuai untuk amik darah..last2 dia cuba di lengan kiri...alamak..dah lepas cucuk darah plak x kluar...dia kluarkan jarum tu balik then masukkan balik..x kluar jugak darah...last2 dia main tolak masuk jarum tu...huhuhu...sakitnya...akhirnya dapat la separuh darah Ummi...dia cakap...ok la tuh walaupun sebenarnya kena amik satu tiub tu..tp dapat separuh tiub jer...
Lepas tu dia suruh Ummi minum air gula dalam sebotol..dia masukkan dalam gelas yang disediakan...Mula2 ok lagi..minum jer la...tp bila dah separuh tu rasa perit sgt tekak..air tu manis sgt2..Ummi dah nak termuntah..dia cakap kena abiskan dan xleh muntah...dah habis minum dia suruh Ummi tunggu..kot2 Ummi pegi muntahkan balik dalam bilik air..Lepas tu dia bg kertas, dalam tu ada tulis kul 11am Ummi kena datang hospital balik untuk amik darah kali kedua..So Ummi bleh la pegi jalan2 dulu..lambat lagi nak tunggu 2 jam...Ummi temankan abah sarapan...sambil2 tu Ummi bukak laptop..nak tgk cd detail scan yang Ummi baru jer amik dari klinik pakar wanita annur...hehehe...nampak muka adik, adik tengah main2 dlm perut Ummi...
Pkul 11am terus masuk hospital balik..duk kejap jer nama Ummi dipanggil..Nurse tu cari skali lg urat yg boleh diambil darah..kali ni belah kanan plak..alhamdulillah sekali cucuk jer dah dapat satu tiub darah...yang ni xde la sakit pun..Ummi masih rasa sakit lengan belah kiri, tp lengan belah kanan ni xde rasa sakit pun....Dah siap tu terus boleh balik..Lepas seminggu baru akan dapat keputusan...Balik dari hospital Ummi singah umah Cik Ngah di Putrajaya...Baby yg Cik Ngah jaga ada hari ini..nama dia Mikail..Mikail anak kepada sorang nurse di hospital serdang.Mikail baru berumur 5bln++...seronok Ummi main dengan Mikail...Abah x sabar2 nak tunggu adik keluar...InsyaAllah x lama lagi boleh la Ummi ngan Abah main2 dgn adik plak..Abang Harris dah bahagia di syurga...amin..

Wednesday, May 19, 2010

kena kontrol

hmm...semalam Ummi berjaya x makan nasi satu hari...huhuhu..perut rasa lain macam jer...Sebenarnya Ummi nak kontrol makan...takut naik berat byk lagi..semalam just makan bihun goreng sket sebagai breakfast, tghari just mkn keropok dan goreng pisang, mlm makan makroni cheese...
Pagi td Ummi mkn big apple 2 biji...blom smpai kul 11 Ummi dah mengadu lapar pada ofismate Ummi..yer la dari semalam lagi Ummi kontrol makan...maklum la sebelum ni Ummi tak pernah kontrol makan...apa yang Ummi rasa nak makan Ummi mkn jer tak kira pregnan ke tak pregnan...berat Ummi waktu pregnan memang selalu naik byk..tp Alhamdulillah lepas bersalin dia akan turun ke berat asal...sebab tu xde perkataan diet dalam kamus hidup Ummi...heheheh

PM pun dah tnya bila Ummi start cuti bersalin...ayoo...Ummi cakap la lmbt lagi..insyaAllah awal bln 9..dia ingatkan Ummi dah nak bersalin ke?Maybe dia tgk perut Ummi besar jer arini..ofismate Ummi pun tegur pasal perut Ummi yang nampak besar..Hmm...lmbat lagi la Ummi nak bersalin...maybe PM risau takut x sempat siap projek ni..nanti sapa nak amik alih plak bila Ummi cuti bersalin...Tapi Ummi memang rasa x sabar jer nak cuti bersalin...sekarang Ummi selalu kena sakit pinggang dan sakit belakang...rasanya masa pregnan kan arwah abang Harris dulu xde la sakit pinggang mcm ni...dulu masa dah betul2 sarat baru terasa sakit...
Maybe lain anak lain rasanya...Ataupun effect Ummi eksiden aritu kot...hmm..ntah la...harap2 semuanya berjalan lancar dan selamat...

Saturday, May 15, 2010

award dari linda



hmm..ni 1st time Ummi dapat award..award ni dari auntie linda...sebenarnya Ummi x berapa reti sgt pasal award la..tag la...Ummi cuma tau baca blog yg Ummi suka dan tulis blog berkenaan Ummi..tapi dah ada org bagi kan..Ummi buat jer la...hmm..ntah la betul ke x ni cara Ummi...


Ada beberapa pesanan dari pemberi award -

Copy award nie kat blog korank.

dah siap...sorry lambat sbb x reti sgt pasal menda2 nie...

wat ucapan korang kpd pmberi award dan perasaan korank

tq la ek Auntie Linda sebab bagi award nie..

jawab soalan2 tag nie

1. Ape yang bermain di fikiran anda sekarang

"bila nak ada mood wat keje ni"

2. Apakah nama samaran korang

naz,nazrina, wati, tie, nazrin

3. Berikan 3 orang yang anda sayang

1. my husband hazimin
2. my sons arwah Harris dan "Adik"
3. my mom and dad

4. Panggilan untuk si dia

"abe" (oghe kelate)

5. Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa

hanya ucapan yg ikhlas pada hari2 istimewa

6. Blog mana yang korang suke visit n yang leh aku follow gak
my follower dan juga rakan senasib

7. Tag kan kepada 15 orang rakan blogger anda

yang ni susah sket..sapa2 yg baca ni pandai2 la wat tag ni yer..


Friday, May 14, 2010

Gambar kawin

Tetiba plak Ummi rasa rajin arini nak upload gambar kawin...anniversary lambat lagi...heheheh...sesaja Ummi nak mengimbau hari bahagia...



















Wednesday, May 12, 2010

balik kampung

2 minggu lepas Ummi dan abah balik kampung..balik kejap jer sebab nak simpan cuti untuk bersalin nanti...Ummi bercadang nak bersalin kt kg..balik kg 9 hari sblm due..tu pun kalu sempat la..Klau adik nak keluar awal..terpaksa la Ummi bersalin kt kl ni...

Masa kt kampung, abah ajak Ummi melawat kubur arwah abang Harris...Ummi senyap jer..Ummi bgtau abah esok jer la...sebenarnya Ummi berdalih..Ummi rasa tak sanggup untuk melihat kubur arwah abang...Ummi memang x pernah tau di mana kubur arwah abang Harris..Ummi x pernah jengah pun kubur arwah abang Harris..Ummi takut...Ummi takut Ummi akan menitiskan air mata..Ummi x sanggup...Ummi masih tidak mampu dan tidak sebegitu tabah untuk melihat kubur di mana anakanda kesayangan Ummi disemadikan...Bukannya Ummi tak mau melawat arwah abang..arwah abang Harris sentiasa dalam ingatan dan doa Ummi...

Ummi tau...suatu hari nanti pasti Ummi akan menjengah kubur arwah abang..Mungkin bersama abah dan adik di dalam dakapan Ummi...Ketahui la sayang..Ummi sentiasa mengingati dan menyayangimu....

Tuesday, May 11, 2010

3D scan @ 23 week 2 day

Pagi tadi Ummi amik half day sebab nak gi buat 3D detail scan adik..Ummi sampai di klinik 10 minit sebelum pkul 9am..Appoinment pkul 9.45am..So, Ummi dan abah pegi breakfast dulu..Ummi makan roti planta dan abah makan bihun goreng...Hmm..rasa x cukup la sekeping roti canai planta tu..tp Ummi kena kontrol makan sekarang ni...takut berat naik byk lagi...huhuhu...

Lepas breakfast..tunggu kejap jer dah tiba giliran Ummi..Hmm..Doktor yang nak buat detail scan ni Pakar baby dari UKM..Bukannya Doktor Fatimah yg biasa Ummi check up tu...Orangnya peramah jugak..sama mcm doktor Fatimah..Masuk jer bilik doktor, terus nurse suruh Ummi baring atas katil...Lampu dipadamkan bagi malap supaya clear sket skrin tu...

Doktor terus buat scan..Nampaknya mcm biasa adik ni aktif bila doktor scan...mmg adik tak duduk diam..Doktor terus ukur dan cek yang sepatutnya..Doktor cek buah pinggang, jantung, kepala, mata, telinga, hidung, tulang paha, jari kaki tangan dan semua la...ye la..nama lagi detail scan kan...Hmm..nampaknya semua normal...adik xde masalah jantung, atau apa2 jer la...
Alhamdulillah..Ummi dan abah pun harap begitu la...

Tapi bila doktor cek air ketuban, terus doktor tanya sama ada Ummi ada kencing manis atau ada sejarah kencing manis dalam keluarga..terkejut gak Ummi..Doktor cakap air ketuban Ummi banyak dan adik pun nampak besar..biasannya baby 23 minggu baru 500g berat...hari ni berat adik dah 600g ++..dah nak masuk 700g...Tp normal lagi doktor cakap..Doktor sarankan Ummi amik MGTT test..memang Ummi kena amik test tu..tp blom buat lagi..insyaAllah next week kot...Ummi lupa plak nak tnya nama Doktor tu..Bila dia tau pasal arwah abang Harris..terus dia bercerita tentang anaknya..rupanya2 doktor tu pun mengalami nasib yang sama mcm Ummi..2 orang anak perempuannya meninggal dalam kemalangan jalan raya..kedua2nya tercampak...sorang umur 6 tahun dan sorang lagi umur 3 tahun..dan doktor tu pun x dapat berjalan selama sebulan...banyak gak la nasihat dia yg berguna..doktor tu cakap semuanya telah ditakdirkan Allah..lepas setahun ++ eksiden baru dia pregnan dan dapat baby boy..tp eksiden tu dah lama...anak dia pun dah besar skrg nie...Doktor tu cakap..Ummi dan abah bertuah sebab dah ada saham kt akhirat...Arwah abang dah menjadi bidadara syurga...

Dah siap semua tu, Ummi dan abah nak blk ofis..tp masih awal lg..Abah ajak pegi Alamanda..beli KFC untuk lunch..CD untuk scan tadi masih belum siap..nurse tu cakap boleh datang amik insyaAllah minggu depan...tadi doktor cuma bagi gambr print jer sekeping...



gmbr 3D scan..x clear sbb Ummi amik guna HP




ni gambar scan check up sabtu lepas

Monday, May 10, 2010

Check up @ 22week 6day

Sabtu lepas Ummi pegi rutin check up..Pagi2 lagi dah sampai kt An-Nur bangi..Nampak dah ramai orang..Ummi dapat no ke 4 untuk berjumpa dgn Dr Fatimah..rupanya yang lain2 tu nak jumpa Dr. Khamsiah...hmm...Dr. Khamsiah mmg selalu datang awal..seawal 8 pagi dah ada..Ummi terpaksa tunggu lama sebab Dr. Fatimah biasanya datang pkul 9am..

Selesai amik tekanan darah, timbang berat dan amik urin test, Ummi terus pegi breakfast..maklum la td x sempat nak breakfast kt umah..Dr. Fatimah masih belum tiba..sempat la Ummi breakfast kejap...

Bila tiba giliran Ummi, Ummi rasa berdebar2 plak...entah naper..hehehe..rasa berdebar2,exited dan macam2 lagi...rasa teruja nak tgk adik..Dr cakap berat Ummi naik byk sgt..so nanti kena buat ujian minum air gula..walaupun xde history kencing manis dalam keluarga Ummi..tapi Ummi terpaksa jugak buat test tu...alahai camne la rasa benda tu...yg Ummi rasa seriau sebab kena amik darah...2x plak tu..Dah la Ummi ni jenis susah nak amik darah..doktor cakap urat Ummi jenis susah..dah banyak klinik dan hospital.. antaranya Columbia Asia, KPJ Pakar Perdana, Hospital Kuala Lipis, Hospital Raja Perempuan Zainab II, Hospital Pakar An- Nur, Klinik kerajaan...dah macam2 doktor dan nurse buat...sampaikan pakar bius pun cakap mcm tu..dulu ingtkan doktor2 atau nurse tu x pandai amik darah...rupanya2 mmg betul la susah nak amik darah Ummi..pernah sampai 7 kali cucuk baru dapat..ada yg terpaksa amik darah kt kaki..huhuhu...seriau bila Ummi ingat balik...
Tekanan darah ok, urin test pun ok..Cuma antibodi Ummi terhadap Rubella dan Hepatits B ni agak kurang..Doktor suruh Ummi amik injection ini lps pantang nanti...
Bila doktor scan..adik tengah aktif..maklum la Ummi baru je lepas makan..Perangai adik ni nampak mcm sama dgn arwah abang Harris...Doktor cakap adik ni boy..hmm..dah confirm la doktor yer adik ni boy...Doktor ukur kepala, tulang paha dan badan adik..berat adik sekarang baru 568g..due date tetap sama iaitu awal bln 9..Nampak dalam skrin tu adik tengah bukak mulut..Doktor cakap adik tengah minum..Bila adik pandang monitor doktor cakap adik alhamdulillah sihat..mulut xde sumbing..hidung pun mancung..nampak dalam skrin tu hidung adik mancung..hehehe...sama cam arwah abang Harris..tp bila dah besar sket mancung tu dah makin kurang..
Dah settle semua, doktor suruh wat appoiment untuk detail scan..Nak tgk kesihatan adik dan semua la...so, appoinment utk detail scan ialah ari Selasa 11/05/2010...Doktor juga ada bagi borang MGTT test..borang untuk buat test minum air gula..minggu depan Ummi kena datang check up lagi sekali untuk minum air gula...Harap2 xde apa2 la..maybe berat naik byk sebab Ummi berselera..insyaAllah xde kencing manis...X sabar esok nak tgk adik dalam 3D scan..:-)

Tuesday, April 27, 2010

Western food

Arini Ummi xde selera nak mkn nasi..perut mmg la lapar..tp mood mcm nak mkn kuih2 jer..Waktu lunch td ofismate Ummi nak kluar lunch di Ariana..Hmm...malas la Ummi nak ikut..Ummi duk sorang2 kt ofis..nak turun cafe pun malas..



Chocolate Indulgence




Roti Boy




Big Apple

Tetiba Ummi teringat kek secret recipe malam semalam...Terus kirim Kek Chocolate Indulgence pada diorang...Malam semalam Ummi dan abah dinner di secret recipe putrajaya..Ummi mkn Spageti..Ummi teringin nak mkn kek..tp nnti rasa cam x kenyang plak nanti..so Ummi order jer la Spagetti dan Mocha Ice Blended...Balik umah semalam duk teringat2 kek tu...Nasib baik arini ofismate nak kluar mkn kt luar..Boleh la Ummi kirim kek tu...
Hmm..selera mmg tinggi..Ummi kirim kek Chocolate Indulgence dan roti boy..Diorang balik je ofis terus Ummi mkn kek tu..Sorang ofismate Ummi belanja Big Apple plak..Huhuhu..mmg western betul Ummi arini...

Friday, April 23, 2010

Hospital Raja Perempuan Zainab II

Minggu lepas Ummi dapat call dr Tok Mek..Adik Ummi masuk hospital sbb sakit perut...doktor suspek ada ketumbuhan dalam perut..Dah seminggu Tok Mek berkampung di hospital..Maybe kena operate kot...Tp belum ada keputusan rasmi dari doktor...
Petang semalam Ummi dapat call dr Tok Mek lagi..Adik Ummi yg belajar kt UMK pun masuk Wad Kecemasan sebab sakit perut.Doktor suspek benda yang sama...Apa la dugaan kali ni..Kesian Tok Mek terpaksa menjaga adik-adik Ummi kt hospital..Haritu terpaksa menjaga Ummi kt hospital akibat eksiden..Skrg terpaksa jaga adik2 Ummi plak...
Hmm..nmpaknya minggu depan Ummi nak balik kampung la...nak jenguk diorang kt hospital..Atuk(ayah kepada abah) pun masih kt hospital tu...Dgr citer nak kena operate lagi tengkuk dia sbb skru yg dimasukkan aritu longgar...Macam-macam dugaan yg Allah bagi..Semoga Allah beri kekuatan kepada semua ahli keluarga kita...Amin...

Wednesday, April 21, 2010

Akok

Tengahari semalam Ummi dan team ILMS pegi pasar tengahari (kami yg bg nama) di putrajaya...Pasar tu sebenarnya pasar malam...tp tengahari dah ada peniaga yg bukak gerai...Mulanya diorang bercadang nak gi makan kt Restoran Saba di cyberjaya...tapi memandangkan mak buyong(Ummi ler) tak nak join..terpaksa la mereka ikut kata hati mak buyong...hehehe...Ummi teringin nak makan kuih akok di pasar tersebut...ni gara2 Mie la yg beli jumaat lepas...haa..kan Ummi dah mengidam...hehhee...
Pusing punya pusing dalam tengahari rembang tu tp x jumpa...hmm..frust la Ummi..Ada sorang pakcik tu ckp penjual akok tu datang petang nnti...So terpaksa la Ummi beli makanan lain..Ummi beli nasi kerabu,solok lada, telur masin dan pulut cendol...hmm....sedap gak...
Masuk ofis pun Ummi teringat lg pasal kuih akok tu...Ummi call abah...suruh jemput Ummi kt ofis bila blk keje nnti..So boleh la kami pegi pasar malam tu nnti...
Tunggu punya tunggu...abah rupanya OT..balik lmbt sket...tp Ummi sabar menunggu...Akok punya pasal la ni...Bila abah sampai kami terus ke pasar malam...Benda pertama yg Ummi cari ialah akok..Jenuh gak la mencari..Abah cakap mungkin dia meniaga hari jumaat jer kot...Ummi rasa frust sgt la...Mmg la aritu Mie beli akok tu ari jumaat..Tp at last jumpa gak gerai akok tu..Hmm..akok dia memang sedap..Ummi beli RM4..dia bagi free 3 keping...
Ondaway balik..x sabar2 Ummi terus makan dalam keta...Huh..gelojoh betul Ummi...
Byk betul Ummi mkn mlm tadi...kuih akok, kuih cara berlauk, kebab ayam..sampaikan soto kepunyaan abah pun Ummi rembat gak..kesian abah...tp abah ckp xpe..sebab selera Ummi makin bertambah...dia lagi suka...biar Adik kt dalam tu sihat...hehehe...
Dulu masa Ummi pregnan kan arwah Abang Harris Ummi selalu mimpi nak mkn sesuatu...so esoknya mesti abah kena beli..hehehe..klau xde gak kena cari secepat mungkin...Teruk betul Ummi kan...

Monday, April 19, 2010

Besday

Hari sabtu lepas abah OT..so Ummi sorang2 kt umah..boring gak la..Ummi kemas umah, cuci toilet, cuci baju dan seangkatan dengannya la..dah selesai suma bleh la Ummi rehat sambil tgk tv...hmm..xde siaran best pun...
Tengahari abah balik keje tp terus ke Nissan Service Center kt Puchong. Nak tukar grill dan handle pintu keta..Masa ambik keta dr bengkel Kuala Lipis aritu diorang silap pasang grill dan pemegang pintu depan sedikit longgar...Diorang ckp nnti pegi je kt Puchong untuk tukar suma tu...
Abah balik umah dah petang sket...Lps makan kami rehat2 jer kt umah..malas lak nak kluar...
Tp tiba2 Ummi teringat barang2 dapur dan keperluan harian yg lain dah xde stok...so terpaksa la kluar utk shopping brg2 dapur...mulanya nak ke mydin tp tukar mood ke carefour alamanda..
Dah siap suma blk umah singgah pasar malam..
Malam tu ntah kenapa Ummi ngantuk sgt...belum pkul 10 dah tido depan tv..Pkul 12 abah kejutkan Ummi suruh masuk tido dalam blik..Tiba-tiba Ummi dgr abah ckp "Heppy Besday Sayang!!!"...urm..Ummi mamai2 jer..terus masuk bilik teruskan tido..
Pagi esok Ummi celik jer mata bgn untuk semayang subuh..sekali lagi abah ucapkan "Heppy Besday Sayang!!"..huhuhu..romantik plak abah ni...Ummi tersenyum.."Thanks Abah"..Ingat jugak abah besday Ummi yer...Pagi tu byk gak la sms yg Ummi terima dari kwn2 dan family..x sangka ingat jugak korang kt Ummi yer..Kwn2 facebook ramai gak yg bg ucapan..Terima kasih pada korang suma...
Masa tgh breakfast kwn abah call cakap arini ada OT..abah ckp arini dia xleh OT sbb ada hal...Rupanya2 abah sms kwn abah bgtau dia xleh keje arini sbb nak sambut besday Ummi...hhmm...terharunya Ummi...Thanks Abah sebab begitu memahami dan menyayangi Ummi..Semoga ikatan kita kekal mesra hingga ke akhir hayat..amin..

Monday, April 12, 2010

Tanjung Harapan

Ahad lepas kawan abah ajak pegi mkn ikan bakar di Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan. Mulanya Ummi mcm mls je nak pegi..tp memikirkan ikan bakar..hmm...sedap gak tu..OK la Ummi pun ikut serta la...
Sampai di Tanjung Harapan tu dalam pkul 6.30ptg...Mmg jauh gak perjalanan dari Sepang ke Pelabuhan Klang Utara..Sampaikan Ummi tertidur dalam kereta...Ramai gak org kt sana.Kami duduk tepi pantai untuk menikmati pemandangan matahari terbenam..Hmm...cantik sungguh ciptaan Illahi..Ramai pengunjung yg dtg memancing..Sambil2 tu Ummi suruh abah beli aiskrim roti yg dijual di tepi jalan...Wah..dah lama x makan aiskrim roti...sedap gak la...
Dalam pkul 7.00ptg kami bergerak ke tempat Muara Ikan Bakar...Ni first time Ummi ke sini..Wah..byk betul ikan dan seafood..Kita pilih jer mana yg nak dan bgtau nak masak mcm mana...
Ikan, udang, sotong, ketam, kerang dan mcm2 lagi..semuanya segar2...
Diorang masak sekejap jer..so x perlu la kami tunggu lama sgt untuk makan...Masakan diorang mmg maveles...Wah..licin suma atas meja...
Ondaway balik tu Ummi ternampak i-city..Mmg cantik sgt lampu2 tu..Hmm..nnti klau ada masa Ummi nak ajak abah pegi i-city la plak...

Saturday, April 10, 2010

It's a boy...

Ummi pergi rutin check up di An-nur..Alhamdulillah..Ummi dah 18week6day...Adik sihat dan cergas...Due date masih 05/09/2010...Masa doktor scan tu adik mmg aktif..doktor ckp adik marah sbb kacau dia syok kt dalam tu...Tulang belakang,tulang paha, kepala semuanya ok..Berat adik baru 240g..Doktor cuba untuk fokus pada muka adik...tapi tetiba adik tutup muka dgn tgn..nmpak jari2 adik tu..doktor ckp adik malu...
Doktor tnya Ummi..tak nak tau ke jantina adik?..Ummi terkejut gak la..Dah nampak ke doktor..bknkah adik masih kecik lg?Doktor ckp dah nampak..Ummi ngan abah pun suspen la...Doktor tnya Ummi... Ummi rasa adik ni boy or girl...Hmm...Ummi cakap Ummi rasa adik ni boy la..Yup..mmg betul tanggapan Ummi..Adik ni boy..dah nampak penis adik...hehehe...
So adik bleh guna brg2 arwah abang Harris...Tp nnti Ummi beli gak la brg2 tambahan untuk adik..
Ummi harap2 muka adik ada iras2 arwah abang Harris dan jadik sekuat arwah abang Harris...InsyaAllah...
Berat Ummi naik 2kg..So setakat ni berat Ummi dah naik 6kg..Doktor suruh Ummi jaga2 gak la..jgn naik byk sgt..Hmm..nampaknya nak kena control mkn ke ni?..Tak kot..Ummi mkn jer apa yg Ummi rasa nak mkn...Biar adik sihat kan...Tekanan darah pun ok walaupun sedikit rendah..HB pun ok..Hmm..next check up 08/05/10 nnti...

Wednesday, March 31, 2010

Dugaan lagi

Isnin mggu lps (22/03/2010) pkul 8.30 mlm abah dapat panggilan telefon dari seseorang..suspen betul..atuk(ayah kpd abah) eksiden motor di gua musang...diorang ckp atuk cuma luka sket jer..terseliuh leher...dah bawak pegi hospital...so abah ckp ok la klau sket jer...tp petang esoknya selasa (23/03/2010) masa Ummi kt site di Jabatan Peguam Negara..tetiba abah call Ummi..suruh apply cuti sbb nak blk kampung tgk atuk..Ummi suspen gak la...atuk teruk ker? Abah ckp teruk gak sbb dah kena transfer ke Hospital Besar..Ummi pelik gak..semalam diorang ckp atuk luka sket jer...
Nasib baik semua presentation kepada AG dah selesai...so Ummi terus mintak cuti dari PM(project Manager)..Alhamdulillah PM bg kelulusan...Mulanya abah ckp blk kg sehari jer...naik flight selasa mlm..petang rabu tu blk kl semula...Tetiba abah ubah fikiran lak..abah suruh apply cuti sehingga hujung mggu...sbb atuk mmg dah kritikal...
Kami blk kg naik flight pagi rabu..sampai di airport Ayah Chik dah tunggu Ummi ngan abah..Terus pegi ke hospital..Dah sampai hospital Ummi tgk keadaan atuk agak teruk..rupa-rupanya atuk patah leher...bukannya terseliuh...Astaghfirullah..Ummi dan abah terkejut betul bila tgk gmbr x-ray..doktor pun ckp mmg keajaiban Allah sbb atuk masih hidup dan sarafnya masih berfungsi...Atuk pun sedar dan x koma..Cuma kepalanya mmg tidak boleh digerakkan sebab bimbang tulang tu akan lari dan terkena saraf...Doktor-doktor pakar semua mengelilingi katil atuk..mmg jarang sekali mangsa hidup bila keadaan leher dah mcm tu...Namun atuk perlu menjalani pembedahan utk membetulkan semula tulang yg dah patah..dan risiko pembedahan tersebut mmg tinggi...
Kami semua termenung bila memikirkan pasal pembedahan tersebut..Abah, nenek dan ayah chik bersetuju agar doktor buat pembedahan untuk menyelamatkan nyawa atuk...Pagi esoknya doktor bgtau pembedahan akan dijalankan..tp tiba-tiba tak jadi...kami bingung..kenapa pembedahan terpaksa ditangguhkan?Rupa-rupanya atuk nak semua anak-anaknya berada di sisinya sebelum pembedahan dilakukan..Kakak abah yg sulung iaitu Cik Long masih belum tiba di kampung...So pembedahan terpaksa ditangguhkan...
pada malam tu Cik Long tiba dari KL...barulah atuk setuju utk tandatangan surat pembedahan..tp pembedahan terpaksa ditangguhkan kerana wad ICU telah penuh...atuk terpaksa di tahan di ICU selepas pembedahan tersebut...klau bilik ICU penuh..pembedahan tidak boleh dijalankan...Kami minta doktor hubungi HUSM..mana la tau kot2 kt sana nnti ada bilik ICU yg kosong...bleh la wat pembedahan kt sana...namun kt USM penuh jugak...
Setelah beberapa hari barulah pembedahan dpt dijalankan...Lepas operate tu atuk mmg koma dan menggunakan alat pernafasan jangka hayat...doktor ckp biasanya 3 hari baru atuk akan sedar semula..Alhamdulillah..x sampai 2 hari atuk dah sedar..mmg atuk ni jenis kuat semangat..
Bila semuanya dah stabil abah dan ummi blk ke kl semula...harap2 atuk cepat sembuh...InsyaAllah...

Saturday, March 20, 2010

Adik Harris

Hmm..dah lama Ummi x update blog...byk yg hendak diceritakan tapi penyakit "M" sudah mula..hehehe...rasa malas sgt nak coret something kt sini...
Last week Ummi pegi check up adik Harris di Klinik Pakar An-nur, Bangi..hmm..nampaknya adik Harris membesar dgn elok...berat Ummi pun naik lg 1.3kg..Ummi buat check up dgn Dr. Fatimah..orangnya lemah lembut..Dia amat terkejut bila mengetahui tentang Harris anak kesayangan Ummi..dia juga bersyukur sbb Allah kurniakan pengganti dgn cepat..Alhamdulillah...
Dr. Fatimah buat pemeriksaan rutin mcm biasa..scan utk tgk perkembangan adik Harris dan utk menentukan due date adalah tepat..
Nampaknya due date mmg sama seperti sebelum ni...so confirmla edd Ummi 05/09/2010...
Masa doktor scan tu nmpk clear tgn dan kaki adik tgh bergerak2..Dr Fatimah ckp adik ni aktif sgt..Hmm...sama mcm abg dia dulu...tp Ummi blom dapat rasa lg gerakan adik sbb adik masih kecik..Ummi cuma rasa denyut2 jer..Check up kt Annur mmg bagus..tp tu la kalu pegi ari sabtu mmg ramai org..terpaksa menunggu lama sgt..
Doktor senyum jer bila Ummi ckp Ummi xde morning sickness langsung kali ni...Doktor ckp ok la tuh...sbb tu berat Ummi asyik naik jer tiap kali check up...Klau pregnan ada morning sickness berat kurang naik atau x naik langsung...Doktor bagi Ummi Obimin Pluz dan pil kalsium..Obimin Pluz tu bagus sbb dlm tu ada asid folik, DHA dan EPA skali. Tp mahal la sket dr Obimin biasa...Hmm..x kisah la sbb panel kan...Ummi dpt free jer la...


upt adik harris

Gambar upt tu masa Ummi nak confirm pregnan. First upt line ke dua tu nmpak blur jer...so lps seminggu Ummi buat lg upt dan confirm ada dua line. Mulanya mmg Ummi x percaya tp alhamdulliah cpt dpt pengganti...Ummi confius sbb sblm ni Ummi makan pil perancang..Ummi stop pil sebelum abis ubat..tp Ummi x datang period lps stop pil..Ummi ingatkan perubahan hormon..rupa2nya Allah nak bg pengganti...alhamdulillah...Doktor ckp biasanya lps stop pil..plg2 cepat pun 5-6 bulan baru lekat..Ummi bersyukur sgt2..Lps tu Ummi pegi confirmkan pregnancy di klinik biasa..Doktor scan nmpak kantung saja..Masa tu baru 6week doktor ckp..So kena dtg blk lg sebulan..


10week 6day

Lps sebulan Ummi pegi check up di Hospital Pakar An Nur..Dan doktor sahkan due date Ummi 05/09/2010..Masa tu Ummi pregnan 10week 6 day..Doktor terus bukak buku merah untuk Ummi...So next check up adalah sebulan yg akan datang...



14week6day

So yg ni gmbr masa scan last week..masa ni adik 14week 6day.Muka adik menghadap ke bawah...hmm..mmg sebijik mcm abang dulu...awal2 mcm ni duk menelungkup menghadap ke bwh...Ummi harap adik membesar dgn sihat dan sempurna...X sabar Ummi nak lahirkan adik..Hidup Ummi skrg sunyi jer...Ummi kena sibukkan diri dgn keje...Semoga Allah kabulkan semua doa2 Ummi..Amin..


Wednesday, March 3, 2010

lagi-lagi mimpi

semalam Ummi call tok mek Harris di kampung...saja nak berbual2 bertanya khabar...Tok mek beritahu Ummi dia mimpikan Harris..dlm mimpi tu Harris sedang main bola..hhmm...memang Harris suka main bola dulu...Bangun jer tido tok mek nangis teresak2 sbb rindukan Harris...Tok ayah cuma tenangkan tok mek supaya bersabar...Istighfar byk2...Hanya gambar2 yg dapat ditatap untuk menghilangkan rindu pada arwah Harris...

Ummi x bgtau pun tok mek yg Ummi pun mimpikan Harris..Ummi simpan je dalam hati...Hmm..adakah ini kebetulan???

Tuesday, March 2, 2010

mimpi

semalam Ummi blk keje awal dari biasa..blk jer umah Ummi mandi, iron baju dan kemas2 apa yg patut...dah lama rasanya Ummi x blk keje awal mcm ni...Abah blk lmbt sbb ada OT..Abah smpai umah dalam pkul 8.30mlm...

Ummi rasa penat sgt smlm..padahal bknnya keje penat pun kt ofis...Pkul 9 mlm Ummi dah lena depan tv...Dlm kul 12 lbh abah kejutkan Ummi masuk tido dlm bilik..Ummi rasa mamai2 lg..Baru teringat Ummi blom semayang Isyak lg..

Lps semayang Isyak Ummi sambung tido blk...Tiba2 Ummi terjaga sbb Ummi mimpikan arwah Harris...Dlm mimpi tu arwah Harris dah makin besar...Seiring usianya...dah mcm2 akal dan perangai...Harris selalu mintak Ummi dukung dia..Ummi ikut jer la..Gembiranya Ummi bkn kepalang sbb dpt memeluk dan mencium Harris sepuas2nya walaupun hanya di dalam mimpi...

Hari ni genapla 3 bln pemergian Harris...InsyaAllah mlm nnti Ummi akan sedekah kan bacaan Yaasin utk anakanda Ummi yg tersayang..Bergembiralah anakandaku di sana...amin...

Saturday, February 27, 2010

New life....

Dah lama Ummi x update blog...maklumla sekarang Ummi sibuk dgn keje...Keje baru Ummi mmg penat sket...sbb Ummi terpaksa belajar benda baru...lgpun dateline dia terlalu singkat...Ummi cuba buat yg terbaik....
Harris bakal mendapat adik..Alhamdulillah...Ummi buat check up di Hospital Pakar Annur..Nasib baik la maternity pun company cover...Alhamdulillah...Mula2 check up dulu Ummi dijangka bersalin 08/09/10...Cantik kan tarikhnya...Tp last check up Ummi dijangka bersalin 05/09/10..Hmm..ada beza sket la...Due date Ummi berdasarkan date scan sbb Ummi x period lps stop pil perancang aritu...So doktor xleh nak guna last menstrual period Ummi...Skrg Ummi dah masuk 13weeks pregnan..

Pregnan kali ini mmg lain sket..Masa Ummi pregnan kan Harris dulu ada gak Ummi muntah 2x..walaupun x seteruk mana...tp Ummi ada gak loya2..penat..muntah..Tp xde la teruk mcm org lain...Ummi bleh kontrol lg...Tp pregnan kan adik Harris ni Ummi segar bugar jer...Xde loya2 atau muntah2..Ramai yg tegur Ummi x nmpak mcm org pregnan pun...Tp bila tgk perut..Huhuhu...sah pregnan...perut Ummi kali ini mmg cepat sungguh nampak...Ummi pun terkejut gak..Kembar ker?..Tp dah scan..cuma ada satu janin jer yer...

Tak sabar rasanya Ummi menunggu kehadiran cahaya mata kedua...Harris akan menjadi abang..Harris akan sentiasa dlm ingatan Ummi buat selama-lamanya..Nanti Ummi akan ceritakan semua kisah2 Harris kpd adik-adiknya..Biar mereka tahu mereka mempunyai seorang abang yg comel,putih,ensem dan kuat semangat...Harris seorang yg istimewa sbb tu Allah lebih sayangkannya...Allah ingin jadikan Harris salah seorang ahli syurga...Alhamdullillah...

Baby dalam tummy Ummi ni x beri apa2 masalah langsung pada Ummi...Ummi x de rasa loya atau alahan langsung..tp berlainan ngan abah...abah ada gak rasa loya2 muntah...hmm...xpe biar abah rasa mcm mana kepayahan ibu mengandung...hehehe...Ummi x sabar nak beli keperluan baby..padahal brg2 arwah abang harris masih elok lg...hmm..tunggu la dulu...nnti Ummi akan shopping khas utk adik Harris...

Next check up Ummi ialah 13/3 nnti..Harap2 baby dlm ni sentiasa sihat dan selamat sehingga lahir ke dunia nnti...InsyaAllah...


Saturday, February 6, 2010

Boring kt umah

arini Ummi cuti..Ummi mula keje di ofis baru 25 january lps..Alhamdulillah ada jugak rezeki Ummi..Mulanya Ummi tak nak keje selepas Ummi resign dr company lama dan lps eksiden..tp Ummi pikir2 blk nnti sunyi plak Ummi kt umah bila abah pegi keje...So Ummi decide utk cari keje tmpt baru..Alhamdulillah Ummi diterima bekerja..

Hmm..first day masuk keje Ummi terus kena masuk training..Ummi masih blur, sebenarnya Ummi masuk department mana, projek mana..Maklum la cni byk department dan projek..Diorang tak bgtau pun lg..Bila dah tghari sket barulah Ummi tau..Ummi under developer team projek ILMS..
Alhamdulillah staf di sini sumanya ok..

Mggu lps Ummi blk kg untuk check up bahu..Alhamdulillah doktor ckp bahu Ummi dah ok..dah x perlukan treatment lg..cuma doktor ckp jgn terlalu lasak sbb masih baru lg...lps 2 tahun baru tulang betul2 sembuh..lamanya nak tunggu 2 tahun tu..

Arini Ummi boring sgt duk kt umah sorang2..abah terpaksa keje..ada OT..ye la mggu dpn CNY..surela byk kapal nak guna...Ummi kemas rumah sambil layan tv dan surf internet..Ummi nak start buat assignment intalio tp notebook ni ada problem plak..Keje baru Ummi ni memerlukan Ummi belajar dan explore Intalio BPMS tools..Benda yg sgt baru bg Ummi..Camne nak develop system klau xtau guna Intalio nie..Project Manager ckp Intalio ni la engine utk projek ILMS...huhuhu..pening gak Ummi..Ptg nnti nak gi tambah RAM untuk notebook ni..skrg ni notebook nie dah slow sgt..dah mcm2 benda ada dlm nie..

Wednesday, January 20, 2010

Rindu

Rindunya Ummi pada Harris...tak dapat nak gambarkan betapa rindunya Ummi pada keletah dan gelak tawa Harris..Harris tidak akan dilupakan sepanjang hidup Ummi tapi untuk dikenang dan sentiasa di hati Ummi...Allah telah anugerahkan ketenangan Abadi untuk anak Ummi yg tersayang...Ummi berbangga kerana memiliki seorang anak yg telah dijanjikan Allah syurga di sana...Semoga Ummi dan abah dipermudahkan Allah untuk menemuimu di sana nanti..

Sungguh besar dugaan yg Allah bagi untuk Ummi dan abah...Namun Ummi dan abah perlu tabah menghadapi ujian dari Allah ini..Ini adalah pengajaran buat Ummi bahawa apa yg kita ada dan miliki adalah MILIKNYA yg mutlak dan abadi...Ummi gembira walaupun Harris dipinjamkan hanya sekejap untuk Ummi dan abah...Ummi yakin pastinya Allah ada rancangan yg terbaik untuk Ummi dan abah...

Tidak salah untuk Ummi merinduimu sayang..namun Ummi perlu menyalurkan kerinduan pada Allah dan menangis menghadap yg ESA...Ummi perlu kuatkan semangat untuk teruskan kehidupan...Pastinya Harris tidak mahu Ummi berterusan menangisi pemergiannya..Sedangkan Harris sedang berbahagia di syurga nan abadi..Dugaan ini menjadikan Ummi lebih kuat dan terasa lebih dekat kepadaNYA..

Berbahagialah anakandaku di syurga nan abadi...

Wednesday, January 13, 2010

Alhamdulillah...Pelangi mula menjelma

Alhamdulillah..Ummi dan abah benar2 gembira..Kami amat bersyukur padaMu Ya Allah...Dua tahun lepas berita ini juga memberi Ummi satu perasaan yg tak dapat digambarkan....Hanya Ummi dan abah saja yg mengetahui..Sebaik mengetahuinya Ummi menitiskan air mata..gembira, rindu dan berdebar...Terima kasih atas kurniaanMu...

Thursday, January 7, 2010

Terlalu Istimewa

Ku tatap gambar wajahmu
Sinar mata itu
Lirik senyumanmu
Pesona yang membelai
Wajahmu bercahaya
Memberi bahagia
Tiap yang memandang
Hati jadi salju

Kau terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar
Seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihatmu dewasa
Apa daya
Tuhan lebih menyayangimu

Ku pasti kau berbahagia
Duduk di sampingNya
Mendengar cerita
Segala rahsia

Kau terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar
Seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihatmu dewasa
Apa daya
Tuhan lebih menyayangimu

Tak tertanggung rindu
Mendengar suaramu
Tawa mengusik jiwa

Terpancar
Seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihatmu dewasa
Apa daya
Tuhan lebih menyayangimu

Wednesday, January 6, 2010

Jenazah anakanda Harris disemadikan

Setelah selesai semua prosedur di balai polis dan hospital, Ummi dan Arwah Harris akan dihantar pulang ke Kelantan..Ambulans disediakan untuk menghantar Ummi dan jenazah Harris..Ummi akan di transfer ke Hospital Kota Bharu...Ummi dan arwah Harris ditempatkan di dalam satu ambulans...Abah mengiringi perjalanan kami..Dlm perjalanan pulang Ummi tak dapat menahan kesedihan apabila melihat sekujur tubuh Harris yg dibaluti kain putih...Sedikit kesan darah terdapat di kain putih bahagian kepala...Ummi tau itu kesan darah selepas post-mortem...

Ummi terpaksa menahan kesakitan di dalam ambulans..Perjalanan dr Hospital Kuala Lipis ke Rantau Panjang memakan masa agak lama...Di dalam ambulans Ummi x putus2 berdoa agar dikuatkan semangat dan diberi kesabaran.

Setelah sampai di kampung, family Ummi sudah bersiap sedia..Begitu ramai tetamu yg menyambutkan kepulangan jenazah anak Ummi yg tercinta..Ramai yg mengatakan arwah Harris seakan tidur..wajahnya tenang...suci bersih...itulah tetamu mu di dalam syurga Ya Allah...Ummi meminta agar dihantar ke hospital selepas semuanya selesai...
Tok ayah meminta izin untuk memangku cucu kesayangannya semasa proses memandikan jenazah...Seluruh isi rumah menyaksikan proses mengkafankan jenazah...

Selepas solat jenazah selesai begitu ramai tetamu yg mengiringi jenazah ke kubur...Setelah sumanya selesai, ambulans datang untuk membawa ummi ke hospital pasir mas..Sampai di hospital sekali lg ummi kena melakukan x-ray...Ya Allah betapa sakitnya badan Ummi..Setelah lama menunggu di wad kecemasan hospital, abah menghubungi KPJ Pakar Perdana KB..Ummi akan di transfer ke KPJ Pakar Perdana sbb disana Ummi lebih selesa..

Doktor di sana memberi kami dua pilihan sama ada Ummi perlu di bedah untuk memasukkan besi atau tunggu sehingga tulang bercantum dgn sendiri...Jika Ummi dibedah dan dimasukkan besi proses sembuh akan lebih cepat..tp Ummi memilih untuk biarkan ianya sembuh secara semulajadi...Selepas 4 malam bermalam di hospital, Ummi dibenarkan pulang..Tp Ummi masih blom boleh berjalan...

Terasa terhutang budi pada abah dan family kerana sanggup menjaga Ummi..Emosi Ummi masih blom stabil dan abah terpaksa kuat untuk memberi semangat pada Ummi..

Sunday, January 3, 2010

Hospital Kuala Lipis

Ambulans ntar Ummi ke Hospital Kuala Lipis...Sampai jer kt sana..suma doktor dan nurse sudah bersiap sedia...Abah terus mencari Harris..Pakaian Ummi kena gunting...doktor dan nurse suma mengelilingi ummi..Ummi hanya ingat satu jer..Mcm mana keadaan Harris?Tetiba Ummi dgr abah meraung dan menjerit...Ummi bertanyakan doktor keadaan Harris tp doktor suruh Ummi pikirkan keadaan ummi dulu..Ummi diberi suntikan,darah ummi diambil untuk ujian..tp mcm biasa mmg susah nak masukkan drip atau nak amik darah...Doktor terpaksa amik drh di kaki ummi...Lepas tu Ummi dibawa ke bilik x-ray...

Selepas sumanya selesai doktor beritahu tulang selangka ummi patah..tulang pinggul terkehel sedikit...Tp tiada rawatan selain ubat penahan sakit..doktor cakap patah tulang selangka akan sembuh sendiri..Doktor cuma bersihkan luka-luka luaran dan sapu ubat...Untuk patah tulang pulak cuma pakaikan anduh tgn @ sling.

Ummi masih tertanya-tanya keadaan Harris..Ummi ditinggalkan sorang2 dlm bilik kecemasan...tetiba ummi terdengar perbualan doktor dan polis..Anak Ummi yg amat dikasihi telah menemui Illahi...Ummi rasakan dunia ni gelap gelita..Lidah Ummi kelu..

Apabila abah datang untuk melihat keadaan Ummi..Ummi sudah tau bahawa kata-kata doktor td adalah benar..Mata abah merah kesan tangisan...Abah masih cuba sembunyikan hal sebenar...tp Ummi sudah tau..Ummi menangis memanggil nama Harris...Ummi teringin sgt untuk memeluk dan mencium anak Ummi...

Pada pkul 2.00am sedara mara sebelah abah dan Ummi sampai dr Kelantan dan KL..Sebelum doktor melakukan bedah siasat...Ummi teringin sgt melihat wajah anak Ummi...Abah dtg sambil memangku Harris dlm balutan kain putih...Tak sanggup rasanya Ummi lihat keadaan Harris..Ummi gagahkan diri untuk peluk dan cium Harris..tp Ummi x berdaya untuk bgn...Doktor dan nurse tolong angkat Ummi untuk bgn menatap wajah anak kesayangan Ummi...Wajah Harris seakan tido..putih bersih...tiada luka2 lain selain lebam di sebelah atas dahi..Ummi tidak mahu doktor melakukan bedah siasat..tp itu prosedur hospital..tp bedah siasat akan dilakukan seminimum mungkin...hanya bahagian kepala sahaja kerana untuk mengesahkan sebab kematian...Doktor mengesahkan kematian disebabkan kecederaan kepala dan pendarahan dalam otak (severe head injury with intracranial bleeding).Harris pergi menemui penciptanya dlm tido kerana masa kemalangan dia sedang tdo..Selepas tercampak keluar dr keta mmg tak terdengar sedikit pun suara atau tangisan Harris..

Harris Nazhan, sesungguhnya dirimu telah dipilih oleh Allah untuk menjadi penghuni syurga.Semoga Ummi dan abah dipermudahkan Allah untuk menemuimu di dalam syurga...InsyaAllah...

Friday, January 1, 2010

tragedi 02/12/2009

Tarikh yg mungkin tak akan ummi lupakan seumur hidup..insan yg amat ummi kasihi telah menemui Illahi...Ummi masih ingat lg detik2 kejadian...Sememangnya Allah benar2 menguji keimanan dan kesabaran ummi sekeluarga..

Ummi telah resign keje..last day ummi 25/11/2009..Ummi bercadang nak rehat dulu sebulan sblm start cari keje tmpt lain...Ummi nak jadi surirumah dan jaga Harris sepenuh masa ummi sebulan tu..

Abah pun ada byk lg balance cuti..so kami bercadang nak cuti lama sket utk raya haji...Ummi dan abah dah berkira2 nak buat aqiqah utk Harris..Majlis aqiqah berjalan lancar..Ummi perasan karenah Harris lain sket bila blk kg kali ini..Harris asyik nangis jer..selalu jer peluk2 ummi..Tak nak main dgn sepupu dan sedara mara Harris..Mmg Harris manja sgt..x leh berenggang langsung ngan ummi dan abah...Ummi ngan abah bergilir2 la nak mkn,mandi..Ummi pun rasa pelik gak...
biasanya Harris mmg lincah..sejak dpt kaki ni x berhenti2 jalan, main..tp naper lain mcm jer...
Kami bercadang nak blk kl ari selasa 01/12/2009...tp Ummi demam plak...terpaksa la abah tunda blk keesokkan hari..lgpun abah mula keje ari khamis..
Pg rabu 02/12/09 tu..kesihatan ummi blom ok lg..ummi demam selsema,sakit tekak,sakit kepala...hujan pun turun lebat sgt..air dah melimpah dpn umah nenek...Ummi suruh abah yg jaga Harris sbb ummi risau nnti jangkit kt Harris..smbil2 tu ummi packing brg2 nak blk kl..Kami bercadang nak bertolak slps zuhur..
Pkul 2.30 ptg kami bertolak dr tumpat ke kl..Nenek duduk di depan, abah driver...ummi ngan Harris di seat belakang..Harris duduk dlm car seat dia...Ummi pakaikan Harris sweater dan stokin sbb ujan lebat dan sejuk aircond...
Dlm perjalanan tu Harris tdo nyenyak dlm car seat..Smpai di gua musang..kami berhenti mkn dan sembahyang..Harris mkn nasi sup..mmg berselera dia mkn...seronok ummi tgk Harris mkn.
Kami meneruskan perjalanan..tiba2 Harris merengek dlm car seat dia...Ummi bg susu dia tak nak,ummi bg puting kosong pun dia xnak...dia angkat tgn nak kluar dr car seat...
Ummi x sampai ati tgk Harris nangis..Ummi kluarkan Harris dr car seat...Harris tersengeh2...Harris peluk Ummi kuat2...cium Ummi..Ummi pun pelik gak..Ummi pun cium dan peluk Harris..Harris mmg nak duduk dlm pelukan Ummi jer...
Smpai di Petronas ummi suruh abah bukak car seat letak di belakang..sbb Harris nak tdo..masa tu dah pkul 8mlm..Abah hamparkan toto kecik Harris kt tepi ummi..Harris masih dlm pelukan Ummi..Abah teruskan perjalanan..Harris tertido dlm pelukan Ummi..Ummi letak Harris atas toto tepi Ummi..
Tetiba jer ummi tgk ada cahaya lampu keta lain kt cermin depan keta...ummi menjerit..Keta berlanggar, berpusing dan sebelah tepi belakang keta menghentam penghadang jalan..Ummi terasa melayang keluar...Ummi tak sempat nak capai dan peluk Harris kuat-kuat...Ummi dan Harris tercampak keluar dari keta..Ummi sedar2 jer Harris dah terlungkup sebelah Ummi..Ummi cuba gagahkan diri utk pangku Harris tp Ummi tak berdaya....Ummi x bleh bgn..Maafkan Ummi sbb tak sempat nak peluk Harris...
Abah kluar dr keta dan cr ummi dan Harris di seat blakang..Tp kami takde...rupa-rupanya abah tak sedar kami tercampak kluar...Abah nampak jer kami terus meluru angkat Harris...Abah meraung..Ramai gak keta yg benti..diorang tolong ntar Harris ngan nenek ke hospital..Abah ngan nenek cuma cedera ringan..Ummi terpaksa tunggu ambulans datang sbb diorang x berani nak angkat ummi..Ummi rasa mcm pening2 lalat...seluruh tubuh xleh bergerak..abah x putus2 berdoa masa dlm ambulans...