Tuesday, May 11, 2010

3D scan @ 23 week 2 day

Pagi tadi Ummi amik half day sebab nak gi buat 3D detail scan adik..Ummi sampai di klinik 10 minit sebelum pkul 9am..Appoinment pkul 9.45am..So, Ummi dan abah pegi breakfast dulu..Ummi makan roti planta dan abah makan bihun goreng...Hmm..rasa x cukup la sekeping roti canai planta tu..tp Ummi kena kontrol makan sekarang ni...takut berat naik byk lagi...huhuhu...

Lepas breakfast..tunggu kejap jer dah tiba giliran Ummi..Hmm..Doktor yang nak buat detail scan ni Pakar baby dari UKM..Bukannya Doktor Fatimah yg biasa Ummi check up tu...Orangnya peramah jugak..sama mcm doktor Fatimah..Masuk jer bilik doktor, terus nurse suruh Ummi baring atas katil...Lampu dipadamkan bagi malap supaya clear sket skrin tu...

Doktor terus buat scan..Nampaknya mcm biasa adik ni aktif bila doktor scan...mmg adik tak duduk diam..Doktor terus ukur dan cek yang sepatutnya..Doktor cek buah pinggang, jantung, kepala, mata, telinga, hidung, tulang paha, jari kaki tangan dan semua la...ye la..nama lagi detail scan kan...Hmm..nampaknya semua normal...adik xde masalah jantung, atau apa2 jer la...
Alhamdulillah..Ummi dan abah pun harap begitu la...

Tapi bila doktor cek air ketuban, terus doktor tanya sama ada Ummi ada kencing manis atau ada sejarah kencing manis dalam keluarga..terkejut gak Ummi..Doktor cakap air ketuban Ummi banyak dan adik pun nampak besar..biasannya baby 23 minggu baru 500g berat...hari ni berat adik dah 600g ++..dah nak masuk 700g...Tp normal lagi doktor cakap..Doktor sarankan Ummi amik MGTT test..memang Ummi kena amik test tu..tp blom buat lagi..insyaAllah next week kot...Ummi lupa plak nak tnya nama Doktor tu..Bila dia tau pasal arwah abang Harris..terus dia bercerita tentang anaknya..rupanya2 doktor tu pun mengalami nasib yang sama mcm Ummi..2 orang anak perempuannya meninggal dalam kemalangan jalan raya..kedua2nya tercampak...sorang umur 6 tahun dan sorang lagi umur 3 tahun..dan doktor tu pun x dapat berjalan selama sebulan...banyak gak la nasihat dia yg berguna..doktor tu cakap semuanya telah ditakdirkan Allah..lepas setahun ++ eksiden baru dia pregnan dan dapat baby boy..tp eksiden tu dah lama...anak dia pun dah besar skrg nie...Doktor tu cakap..Ummi dan abah bertuah sebab dah ada saham kt akhirat...Arwah abang dah menjadi bidadara syurga...

Dah siap semua tu, Ummi dan abah nak blk ofis..tp masih awal lg..Abah ajak pegi Alamanda..beli KFC untuk lunch..CD untuk scan tadi masih belum siap..nurse tu cakap boleh datang amik insyaAllah minggu depan...tadi doktor cuma bagi gambr print jer sekeping...



gmbr 3D scan..x clear sbb Ummi amik guna HP




ni gambar scan check up sabtu lepas

2 comments:

  1. tahniah..smoga semua selamat..

    ReplyDelete
  2. naz..excited nyer wei..kejap je yek dh 23 mggu..jg diri wei..tgk pic tu aku trus teringin nak tmbh lagi

    ReplyDelete