Monday, July 19, 2010

check up @ 32 week

Sabtu lepas Ummi pegi wat rutin check up di An-nur..Pagi2 lagi Ummi dan abah dah smpai depan klinik..abah ckp dia keje arini..so terpaksa la datang awal2 pagi untuk amik no pertama..Sampai2 jer dah ramai org beratur..hmm...frust la abah..xleh nak gi keje sbb mesti lambat giliran Ummi...So..abah call kwn dia bgtau x dapat dtg keje utk OT...
Lepas serah kad, Ummi dapat no 3 untuk berjumpa dgn Dr. Fatimah...ok la tuh no 3...yg lain2 tu rupanya appoiment ngan Dr. Khamsiah...Ummi dan abah pegi breakfast dulu sementara menunggu giliran...
Dah sampai giliran Ummi, rupa-rupanya Dr.Fatimah cuti arini dan diganti dgn Dr. Syidah..Hmmm... x kisah la...sbb Dr. Syidah tu pun bagus orangnya..Check up 32 minggu berat Ummi naik lg 1.2kg dalam masa 2 minggu...so total berat Ummi naik sepangjang 32minggu pregnankan adik ialah 17kg...uiks...byk gak tu...urin dan bp alhamdulillah ok...berat adik plak 2.125kg..Ummi pun xtau adik ni kategori kecik ke besar..rasanya normal la kot...alhamdulillah adik sihat dan aktif...air ketuban pun cukup iaitu AFI=13...kepala adik pun dibawah dan sudah engage..maksudnya kepala adik dah masuk laluan dan insyaAllah x akan berpusing lagi...Harap2 adik kekal la begitu sampai cukup masanya nnti....Doktor ckp Ummi xleh stress sgt takut bp akan naik dan menjejaskan kandungan...sebab masa Ummi pregnankan abg Harris, Ummi kena darah tinggi di akhir kehamilan dan itu mungkin menyebabkan air ketuban jadi sikit...
Sekarang ni Ummi selalu jer kena braxton hicks...kekadang tgh2 mlm boleh terjaga disebabkan adik mengeras...Ummi terpaksa pusing ke kiri dan ke kanan...Sakit kt celah kelangkang jgn cakap la...kekadang jalan pun dah mcm peguin...Sekarang ni jalan sket dah rasa rasa mengah...Kadang2 nak datang keje malas sungguh rasanya..badan dah sakit2..tp demi adik Ummi kuatkan semangat..Mcm abah ckp..Ummi perlu kuat dan xleh manja2...nanti adik akan jadi manja...hehehehe...adik memang kuat..klau x mesti Ummi dah kehilangan adik masa eksiden keta dulu...Alhamdulillah..syukur pada tuhan..NExt check up Ummi 2 minggu dari sekarang...

3 comments:

  1. salam

    nk bersalin ngan doc fatimah jugak ye?insyaAllah, sama le dgn akak..klu ada rezeki, dgn doc fatimah lagi

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, Ummi & adik sihat....

    ReplyDelete
  3. alhamdulilllah sihat dua2. nass, ko take care tau, dh tak lama dah baby nk keluar tu.

    ReplyDelete