Saturday, July 31, 2010

34 minggu

Arini Ummi pegi check up lg..Alhamdulillah suma ok..BP, urin xde masalah..berat Ummi naik 1.6kg..So..total berat Ummi naik setakat ni 18.6kg..Banyak gak kan..Harap2 lepas pantang nnti turun balik la..Berat adik plak setakat ni 2.67kg..ALhamdulillah..semuanya normal..next checkup Ummi dua minggu dari sekarang..Dr.Fatimah bgtau next check up dia akan bg surat masuk wad..hehehe..berdebar2 la plak..rasa mcm dah dekat jer adik dah nak kluar..tp doktor ckp klau x sempat check up dah rasa contraction dan sakit2..terus ke Hospital..sbb Dr. Fatimah ckp ada yang dah bersalin pada minggu ke 35 dan 36..Masa check up doktor ckp klau adik nak kluar sekarang pun mmg doktor dah x halang sbb paru2 adik dah 95% complete dan berat adik pun dah diatas paras normal...Tp Ummi harap adik jgn la kluar awal sebelum masanya..Harap2 adik keluar pada minggu 37-39..tp kalau adik nak kluar awal jugak pun takpe..Doktor cakap dah x bahaya...Skrg ni Ummi selalu penat2 badan..Tp keje tetap keje..selagi Ummi boleh tahan..Ummi pegi keje..xleh nak manja2 sgt..klau kena braxton hicks Ummi tarik nafas dalam2..Doktor ckp rahim tgh praktis utk bersalin..Klau kita aktif bergerak dan berjalan braxton hicks mmg akan kerap berlaku..hmm..patut la..Obimin dan kalsium yg doktor beri Ummi memang perlu makan sbb doktor ckp hemoglobin Ummi di border line..hhmm..mmg dari dulu lg Ummi ada masalah hemoglobin rendah..patut la cepat penat..nak pitam..Balik dari check up abah terus pegi keje..Abah skrg ni kuat keje..selalu je OT..Ummi kt umah kesorangan lagi..

Monday, July 19, 2010

check up @ 32 week

Sabtu lepas Ummi pegi wat rutin check up di An-nur..Pagi2 lagi Ummi dan abah dah smpai depan klinik..abah ckp dia keje arini..so terpaksa la datang awal2 pagi untuk amik no pertama..Sampai2 jer dah ramai org beratur..hmm...frust la abah..xleh nak gi keje sbb mesti lambat giliran Ummi...So..abah call kwn dia bgtau x dapat dtg keje utk OT...
Lepas serah kad, Ummi dapat no 3 untuk berjumpa dgn Dr. Fatimah...ok la tuh no 3...yg lain2 tu rupanya appoiment ngan Dr. Khamsiah...Ummi dan abah pegi breakfast dulu sementara menunggu giliran...
Dah sampai giliran Ummi, rupa-rupanya Dr.Fatimah cuti arini dan diganti dgn Dr. Syidah..Hmmm... x kisah la...sbb Dr. Syidah tu pun bagus orangnya..Check up 32 minggu berat Ummi naik lg 1.2kg dalam masa 2 minggu...so total berat Ummi naik sepangjang 32minggu pregnankan adik ialah 17kg...uiks...byk gak tu...urin dan bp alhamdulillah ok...berat adik plak 2.125kg..Ummi pun xtau adik ni kategori kecik ke besar..rasanya normal la kot...alhamdulillah adik sihat dan aktif...air ketuban pun cukup iaitu AFI=13...kepala adik pun dibawah dan sudah engage..maksudnya kepala adik dah masuk laluan dan insyaAllah x akan berpusing lagi...Harap2 adik kekal la begitu sampai cukup masanya nnti....Doktor ckp Ummi xleh stress sgt takut bp akan naik dan menjejaskan kandungan...sebab masa Ummi pregnankan abg Harris, Ummi kena darah tinggi di akhir kehamilan dan itu mungkin menyebabkan air ketuban jadi sikit...
Sekarang ni Ummi selalu jer kena braxton hicks...kekadang tgh2 mlm boleh terjaga disebabkan adik mengeras...Ummi terpaksa pusing ke kiri dan ke kanan...Sakit kt celah kelangkang jgn cakap la...kekadang jalan pun dah mcm peguin...Sekarang ni jalan sket dah rasa rasa mengah...Kadang2 nak datang keje malas sungguh rasanya..badan dah sakit2..tp demi adik Ummi kuatkan semangat..Mcm abah ckp..Ummi perlu kuat dan xleh manja2...nanti adik akan jadi manja...hehehehe...adik memang kuat..klau x mesti Ummi dah kehilangan adik masa eksiden keta dulu...Alhamdulillah..syukur pada tuhan..NExt check up Ummi 2 minggu dari sekarang...

Wednesday, July 7, 2010

scan 3D & 4D

ni antara gmbr scan adik masa 26 minggu..ummi upload sket jer..



hidung nampak mancung mcm abang...hehehe








nak bergusti ke tuh...




adik melambai ummi dan abah kt luar


video
bergerak sakan...

dah bersarang

hmm..dah lama rasanya ummi x update blog ni..dah bersarang...lately ummi bz sgt..hehehe..
mengalahkan PM rasanya...cuti sekolah bln 6 aritu ummi pegi umah pak lang di kampar, perak..
nenek,abah,cik ngah, abg idham dan ramai lg ikut skali...pegi sana 2 hari jer..nasib baik dekat..
xde la ummi penat sgt..ummi mandi kolam air panas di sungai klah..huhuhu..mmg panas air tu..
nasib baik adik kt dalam diam jer...hehehe..
hjg minggu lps tu abah bawak ummi pegi tgk lampu di i-city..lepas jugak hajat ummi nak
tgk lampu2 tu..hmm..nampaknya abah sedaya upaya nak tunaikan hajat ummi..time kasih abah...
tentang mgtt test aritu..alhamdulillah result ok..ummi xde kencing manis..walaupun check up minggu tu
berat ummi naik mendadak lagi..berat ummi naik 4.5kg..mak oi...byknya naik...
so total berat ummi naik masa pregnan kan adik 26 minggu ialah 14kg...byk gak kan..berat ummi mencecah
59kg dari 45kg sebelum pregnan kan adik...
berat adik plak masa 26 minggu ialah 1.06kg..hmm..doktor fatimah ckp berat adik normal...
pembesaran adik jugak ok...alhamdulillah...
last week plak ummi check up untuk 30 minggu..alhamdulillah berat ummi naik sket jer kali ni..berat ummi cuma naik 1.8kg..
adik pun sihat dan berat adik untuk 30 minggu ialah 1.77kg..uri dah di atas dan kepala adik pun dah ke bawah..
so next check up ialah 2 minggu skali..