Monday, May 24, 2010

MGTT Test

Sabtu lepas Ummi buat MGTT test..Ala ujian minum air gula tu..Ummi sampai di Hospital Annur pkul 8.30 pg..sebelum tu kena posa dari pkul 12 tgh malam...Ummi berdebar2 gak la...bkn apa..takut susah nak amik darah..dah la 2 kali plak tu..Hospital Annur x ramai sgt org..x macam Klinik Pakar Wanita Annur tu..tmpt Ummi biasa check up...Sampai jer terus Ummi ke kaunter pendaftaran..Isi borang panel dan tunggu nama dipanggil..nampaknya ada 4 orang yg kena buat MGTT arini..Giliran Ummi yg ke 3..Pkul 9.15am nama Ummi dipanggil...alamak..seriau nya..Abah suruh Ummi bgtau nurse tu awal2 pasal Ummi ni susah nak cari urat nak amik darah...Masuk je bilik tu terus Ummi bgtau nurse tu..alamak nurse laki...hmm..Ummi pun xtau apa pangkat dia..nurse atau MO..ntah la...Ummi bgtau dia siap2 pasal urat tu..dia cakap ok..nanti dia akan cuba sebaik mungkin..lama gak la dia mencari tempat yg sesuai untuk amik darah..last2 dia cuba di lengan kiri...alamak..dah lepas cucuk darah plak x kluar...dia kluarkan jarum tu balik then masukkan balik..x kluar jugak darah...last2 dia main tolak masuk jarum tu...huhuhu...sakitnya...akhirnya dapat la separuh darah Ummi...dia cakap...ok la tuh walaupun sebenarnya kena amik satu tiub tu..tp dapat separuh tiub jer...
Lepas tu dia suruh Ummi minum air gula dalam sebotol..dia masukkan dalam gelas yang disediakan...Mula2 ok lagi..minum jer la...tp bila dah separuh tu rasa perit sgt tekak..air tu manis sgt2..Ummi dah nak termuntah..dia cakap kena abiskan dan xleh muntah...dah habis minum dia suruh Ummi tunggu..kot2 Ummi pegi muntahkan balik dalam bilik air..Lepas tu dia bg kertas, dalam tu ada tulis kul 11am Ummi kena datang hospital balik untuk amik darah kali kedua..So Ummi bleh la pegi jalan2 dulu..lambat lagi nak tunggu 2 jam...Ummi temankan abah sarapan...sambil2 tu Ummi bukak laptop..nak tgk cd detail scan yang Ummi baru jer amik dari klinik pakar wanita annur...hehehe...nampak muka adik, adik tengah main2 dlm perut Ummi...
Pkul 11am terus masuk hospital balik..duk kejap jer nama Ummi dipanggil..Nurse tu cari skali lg urat yg boleh diambil darah..kali ni belah kanan plak..alhamdulillah sekali cucuk jer dah dapat satu tiub darah...yang ni xde la sakit pun..Ummi masih rasa sakit lengan belah kiri, tp lengan belah kanan ni xde rasa sakit pun....Dah siap tu terus boleh balik..Lepas seminggu baru akan dapat keputusan...Balik dari hospital Ummi singah umah Cik Ngah di Putrajaya...Baby yg Cik Ngah jaga ada hari ini..nama dia Mikail..Mikail anak kepada sorang nurse di hospital serdang.Mikail baru berumur 5bln++...seronok Ummi main dengan Mikail...Abah x sabar2 nak tunggu adik keluar...InsyaAllah x lama lagi boleh la Ummi ngan Abah main2 dgn adik plak..Abang Harris dah bahagia di syurga...amin..

1 comment: