Saturday, March 20, 2010

Adik Harris

Hmm..dah lama Ummi x update blog...byk yg hendak diceritakan tapi penyakit "M" sudah mula..hehehe...rasa malas sgt nak coret something kt sini...
Last week Ummi pegi check up adik Harris di Klinik Pakar An-nur, Bangi..hmm..nampaknya adik Harris membesar dgn elok...berat Ummi pun naik lg 1.3kg..Ummi buat check up dgn Dr. Fatimah..orangnya lemah lembut..Dia amat terkejut bila mengetahui tentang Harris anak kesayangan Ummi..dia juga bersyukur sbb Allah kurniakan pengganti dgn cepat..Alhamdulillah...
Dr. Fatimah buat pemeriksaan rutin mcm biasa..scan utk tgk perkembangan adik Harris dan utk menentukan due date adalah tepat..
Nampaknya due date mmg sama seperti sebelum ni...so confirmla edd Ummi 05/09/2010...
Masa doktor scan tu nmpk clear tgn dan kaki adik tgh bergerak2..Dr Fatimah ckp adik ni aktif sgt..Hmm...sama mcm abg dia dulu...tp Ummi blom dapat rasa lg gerakan adik sbb adik masih kecik..Ummi cuma rasa denyut2 jer..Check up kt Annur mmg bagus..tp tu la kalu pegi ari sabtu mmg ramai org..terpaksa menunggu lama sgt..
Doktor senyum jer bila Ummi ckp Ummi xde morning sickness langsung kali ni...Doktor ckp ok la tuh...sbb tu berat Ummi asyik naik jer tiap kali check up...Klau pregnan ada morning sickness berat kurang naik atau x naik langsung...Doktor bagi Ummi Obimin Pluz dan pil kalsium..Obimin Pluz tu bagus sbb dlm tu ada asid folik, DHA dan EPA skali. Tp mahal la sket dr Obimin biasa...Hmm..x kisah la sbb panel kan...Ummi dpt free jer la...


upt adik harris

Gambar upt tu masa Ummi nak confirm pregnan. First upt line ke dua tu nmpak blur jer...so lps seminggu Ummi buat lg upt dan confirm ada dua line. Mulanya mmg Ummi x percaya tp alhamdulliah cpt dpt pengganti...Ummi confius sbb sblm ni Ummi makan pil perancang..Ummi stop pil sebelum abis ubat..tp Ummi x datang period lps stop pil..Ummi ingatkan perubahan hormon..rupa2nya Allah nak bg pengganti...alhamdulillah...Doktor ckp biasanya lps stop pil..plg2 cepat pun 5-6 bulan baru lekat..Ummi bersyukur sgt2..Lps tu Ummi pegi confirmkan pregnancy di klinik biasa..Doktor scan nmpak kantung saja..Masa tu baru 6week doktor ckp..So kena dtg blk lg sebulan..


10week 6day

Lps sebulan Ummi pegi check up di Hospital Pakar An Nur..Dan doktor sahkan due date Ummi 05/09/2010..Masa tu Ummi pregnan 10week 6 day..Doktor terus bukak buku merah untuk Ummi...So next check up adalah sebulan yg akan datang...



14week6day

So yg ni gmbr masa scan last week..masa ni adik 14week 6day.Muka adik menghadap ke bawah...hmm..mmg sebijik mcm abang dulu...awal2 mcm ni duk menelungkup menghadap ke bwh...Ummi harap adik membesar dgn sihat dan sempurna...X sabar Ummi nak lahirkan adik..Hidup Ummi skrg sunyi jer...Ummi kena sibukkan diri dgn keje...Semoga Allah kabulkan semua doa2 Ummi..Amin..


7 comments:

  1. tahniah.. alhamdulilah Allah beri lagi rezeki.. take care yer :-)

    ReplyDelete
  2. salam ummi, congrats on your pregnancy, semoga ummi dan baby dlm pewot sehat2 aje.... akak pun dulu dgn doc fatimah @ an nur jugak.... lembut jer orgnya dan sgt jelita.... ummi kena tgk doc fatimah lama2 untung2 kuar nnt muka cam doc ;-).... he he

    ReplyDelete
  3. salam ummi...

    tahniah ye... if adik haris bersalin 05/09/10, same la ngan tarikh iyyad dilahirkan..
    anyway, take care of urself dear... jaga diri & baby baik²...

    ReplyDelete
  4. tahniah ...

    take care ..
    nieza doa dari jauh ...

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah n congrats on ur pregnancy.... take care ya... Allah sayang kalian sekeluarga....

    ReplyDelete